„Klubrádió
Reggeli gyors

Mégse állt le a Hajógyári-szigeti beruházás?

25/08/2020 14:05

| Szerző: Klubrádió/szg

Bár Gulyás Gergely miniszter azt mondta, hogy a kormány nem épít semmit a Hajógyári-szigetre, a WWF szerint továbbra is tart az árvízvédelmi beruházás engedélyezése. Szerdán közmeghallgatás lesz, ahol lehet kérdezni a tervezőtől. 

2020. augusztus 25. Reggeli gyors / részlet, Samu Andrea (20.08.25.)
05:29
00:00

Samu Andreát, a WWF Magyarország Élő folyó programjának szakértőjét arról kérdeztük, hogy állítólag folytatódik a Hajógyári-szigetre tervezett árvízvédelmi beruházás. Most közmeghallgatás jön, noha július végén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a szigeten a kormány nem támogat semmilyen építkezést, keresnek más helyszínt a kajak-kenu akadémiának.

Samu Andrea közölte: nyomon követik a Hajógyári-szigeti eseményeket, és úgy tapasztalták, hogy nem állt le ez a „kimondottan káros árvízvédelmi beruházás”. Azt nem tudják, miért folytatódik, de amíg az engedélyezési eljárás tart, addig úgy veszik, mintha az egész menne tovább, ahogy elkezdődött.

Arra a kérdésre, hogy mennyire reális a veszély, a szakértő azt mondta: még nem tudják, de biztosra szeretnének menni. Azt el tudja képzelni, hogy ha megkapja az engedélyt a beruházás, akkor előhúzhatják később a fiókból, hogy van érvényes környezetvédelmi engedély. Ezt szeretnék elkerülni, akkor hiszik el, hogy nem lesz építkezés, ha leáll az eljárás és írásban látják visszaköszönni Gulyás Gergely mondatait – közölte.

Elmondta: a közmeghallgatást a hatóságnak (ebben az esetben a kormányhivatal természetvédelmi főosztályának) kötelessége kiírni a jogszabályok szerint, ott lesz a tervező is, és mindenki elmondhatja a véleményét, illetve aki akar, kérdéseket tehet fel neki. Jelezte, azt szeretnék, hogy jöjjenek el minél többen, és fejezzék ki ellenérzéseiket ezzel a beruházással szemben annak ellenére, hogy a kormány „elaltatta a figyelmet”. Augusztus 26-án, szerdán 10 órakor lesz a közmeghallgatás az Óbudai Közösségi Központban – mondta el Samu Andrea. Szerinte van rá esély, hogy figyelembe veszik a tervezők az ott elhangzó érveket.

A Hajógyári-szigetre a kormányzat kajak-kenu sportakadémiát akart építeni, és azt megvédendő gátat, védműrendszert is, hiszen a sziget jelenleg árterület, minden nagyobb árvíznél elönti a Duna. Az árteret átalakító beruházás ezer fa kivágásával járhatna.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Biki/Wikipedia

Reggeli gyors
2020.08.25. 06:45
Műsorvezető: Dési János