„Klubrádió
Megbeszéljük...

Budapest nélkül nem dönt a kormány az Óbudai-szigetről

14/07/2020 20:05

| Szerző: Klubrádió

Nem kell félni a Hajógyári-sziget kormányzati projektjétől, úgy akarják fejleszteni a lepusztult, elhanyagolt területet, hogy a beruházás annak alapvető karakterét ne érintse. A változtatásokat pedig csak a fővárossal egyetértésben hajtanák végre – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Civilek és ellenzéki politikusok a tervek napvilágra kerülése óta folyamatosan tiltakoznak Budapest egyik legkevésbé bolygatott zöldterületének átalakítása ellen.

2020. július 14. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Orbán Balázs 2020.07.14.
23:53
00:00

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Orbán Balázs Fotó: 
MTI/Kovács Attila
 
 

A kormány alapelve, amihez folyamatosan tartja magát, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa az a fórum, ahol a főváros és a kormány meg tudja vitatni a Budapesttel kapcsolatos kérdéseket, és azokról egyhangúlag döntéseket tud hozni. 2019 óta nem született még olyan kormányzati döntés, amely ne bírta volna a tanács támogatását. Ezt a gyakorlatot a Hajógyári-sziget fejlesztései kapcsán, és a jövőben is szeretnék fenntartani – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. A parlamenti és stratégiai államtitkár címet is viselő politikus arra a riporteri kérdésre válaszolt, hogy a III. kerületi és a fővárosi önkormányzat hozzájárulása nélkül is megvalósítják-e fejlesztési terveiket a szigeten.

A Hajógyárival kapcsolatos elképzeléseikről az államtitkár azt mondta, a sziget állapotát évtizedes megoldatlan problémák, lepusztult infrastruktúra, elhanyagolt zöldövezet jellemzik. Most olyan ötletelés, tervezés zajlik, amelynek célja, hogy a területen elinduljon valamilyen fejlesztés, de úgy hogy az a sziget alapvető karakterét ne érintse, ezért semmilyen hisztériakeltésnek nincs terepe – mondta.

Orbán Balázs szerint nem kell félni a projekttől, most kezdődik róla a szakmai egyeztetés, az meg egész egyszerűen nem igaz, hogy a kormánynak bármilyen averziója lenne a természet-, illetve klímavédelemmel kapcsolatban. Ezért fogadtak el szerinte korábban ezekről akciótervet, törvényt, országgyűlési határozatot. Orbán Balázs hétfőn a parlamentben is hasonlókról beszélt, azt mondta, a kormány mindig gazdagítani akarja az országot, és nem kivétel ez alól Óbuda és a Hajógyári-sziget sem; a cél a minél szebb és jobb zöldfelületek kialakítása, az ott élők igényeit magas színvonalon kielégítő, vonzó pihenőövezetek létrehozása.

A kaszinóberuházásra emlékeztet az államtitkár

A Klubrádióban hozzátette, egy kis visszafogottságot kérne a baloldali politikusoktól, akik ráugrottak a témára, mert a „más szemében a szálkát, sajátjában a gerendát sem” esete áll fenn, miután a Hajógyári-szigetet egyszer már meg kellett menteni, és nem a jobboldali, hanem a 2010 előtti szocialista-szabaddemokrata kormánytól. Szerinte akkor egy brutális, gigantikus kaszinóberuházás keretében áron alul privatizálták a szigetet, aminek a főváros MSZP-SZDSZ-es többsége utat engedett. Úgy kellett később az Orbán-kormánynak visszavásárolnia a projektbe vont területeket, aminek köszönhetően a mostani tulajdoni állapotok kialakultak.

A második Orbán-kabinet 2010-ben vonta vissza a Hajógyárira tervezett Álomsziget nevű beruházás kiemelt státuszát, majd három év múlva bejelentették, az állam visszavásárolja azt a hét ingatlant, amelyen a beruházó szórakoztató központot akart létesíteni. A III. kerületi szigetnek jelenleg több tulajdonosa van, a Hajógyárin a fővárosnak a helyi önkormányzatnak és az államnak is vannak területei.

Koronavírus - Hajógyári-sziget
 
 Sétálók a Hajógyári-szigeten Fotó: MTI/Mónus Márton

Nem akarják

A Hajógyári-, más néven Óbudai-szigetre az eddig nyilvánosságra került információk szerint a kormányzat kajak-kenu sportakadémia építene, valamint azt megvédendő, gátat, védműrendszert is, mivel a sziget jelenleg árterület, és minden nagyobb árvíznél elönti a Duna.

A természetes partszakaszt teljesen átalakító, illetve megszüntető beruházás ezer nagyobb fa kivágásával járhatna. Ráadásul a tervezett, majdnem 20 milliárdos gátépítés miatt civilek, környezetvédők és ellenzéki politikusok is aggódnak, hogy a kormány nem csupán egy új kajak-kenu központot húzna fel a szigetre.

Kiss László, a III. kerület polgármestere július elején, miután napvilágra kerültek a kormány tervei, kijelentette, hogy sem a kerület, sem a főváros nem támogat egy ilyen beruházást, a zöld területek csökkentését pedig különösen nem. Civilek július 8-án tüntetést is tartottak a kormányzati elképzelések ellen.

Hobbi - Kajakosok a Dunán
 
Kajakos
a Hajógyári-sziget mellett. MTI Fotó: Kovács Tamás

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Orbán Balázzsal
2020. július 08., kedd 16.45
riporter: Bolgár György