„Klubrádió
Esti gyors

A Hajógyári-szigetet a kormánytól kell védeni

1/07/2020 07:58

| Szerző: Klubrádió

Miért kell egy 600 milliós épületet 20.000 millióért megvédeni? A sziget gátja a fölötte lévő területeken veszélyeztetné a védekezést.

 

A kormány -szokás szerint- nem kérdez, nem egyeztet. Egy újabb terv szerint kajak-kenu sportakadémiát építenének a Hajógyári-szigeten, és azt megvédendő, gátat, védműrendszert is, hiszen a sziget jelenleg árterület, minden nagyobb árvíznél elönti a Duna.

Hobbi - Kajakosok a Dunán
 

A Hajógyári-sziget partmenti sávjában a fővárosé a szabályozás joga, a belső területen a III. kerületé. Kiss László polgármester elmondta az Esti gyorsban, hogy sem velük, sem a fővárossal nem egyeztetett erről a beruházásról senki. Az árvízvédelem célját sem értik, hiszen a tervezett sportközpont körülbelül 600 millióból épülne, a védmű pedig majdnem 20 milliárdból. Arról nem beszélve, hogy ott egy gátépítés finoman szólva is nélkülözi a szakmaiságot, ugyanis felette, tehát a szigettől északra feltorlódna a víz, ami azon a szakaszon okozna árvízveszélyt. Tehát a kerületen belüli árvízvédelmet is megbolygatná, az egész dunai koncepcióról nem is beszélve. Rengeteg, talán ezer fát is ki kellene vágni.

Kiss László kijelentette, hogy sem a kerület, sem a főváros nem támogat egy ilyen beruházást, a zöld területek csökkentését pedig különösen nem. A Hajógyári-szigetre családok, kutyások járnak pihenni, egy közkedvelt szabadidős terület, ezen nem kívánnak változtatni. A hatóság augusztus végére közmeghallgatást tervez, ami talán mégis azt jelzi, hogy kíváncsiak az emberek véleményére. Mindenesetre az önkormányzatnak vannak politikai és jogi eszközei, hogy megállítsa a pusztítást, mert a polgármester véleménye szerint a kormány irreális vágyat kerget.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikimedia Commons.

Esti gyors
2020.06.30. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János.