„Klubrádió
A lényeg

Elengedte a kormány a Hajógyári-szigetet

30/07/2020 13:58

| Szerző: Klubrádió

A kormány semmilyen beruházást nem támogat a Hajógyári-szigeten - közölte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón.

2020. július 30. A lényeg / részlet, Gulyás Gergely (20.07.30.)
00:44
00:00

Gulyás Gergely közölte: a kormány nem akar megvalósítani olyan beruházást Budapesten, amelyet a kerületi és a fővárosi önkormányzat nem támogat. Az árvízvédelmi tervek elkészülnek, de tudomásul veszik az önkormányzatok és környezetvédők álláspontját, hogy itt nem lakott szigetről van szó, ezért az árvízvédelem nem különösebben fontos.

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiának pedig új helyszínt keresnek. A Velencei-tó már szóba is került, mint az egyik lehetséges új helyszín – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszer.

A Hajógyári-szigetre a kormányzat kajak-kenu sportakadémiát akart építeni, és azt megvédendő gátat, védműrendszert is, hiszen a sziget jelenleg árterület, minden nagyobb árvíznél elönti a Duna. Az árteret átalakító beruházás ezer fa kivágásával járhatna.

Július 8-án civilek élőlánccal tiltakoztak a beépítési tervek ellen. Kiss László, a III. kerület DK-s polgármestere aznap a Klubrádiónak azt mondta: korábban sosem látott akarategység van az óbudai és a fővárosi önkormányzat között abban, hogy a Hajógyári-szigetet még inkább a zöld környezetre, pihenésre vágyók, a családok és kutyások helyévé kell varázsolni. Pont ezért épült a szigetre szabadidőpark is. Vagyis meg kell tartani a terület zöld, természeti jellegét, szemben a kormányzat beépítésekről, új gátkialakításról és fakivágásokról szóló tervével. Erről Óbuda-Bákásmegyer önkormányzata már tárgyalt Karácsony Gergely főpolgármesterrel – tette hozzá.

Videónk a tüntetésről:

Címlapi kép: MTI/Mónus Márton