„Klubrádió
Reggeli gyors

Időnként kiszárad a Fertő tó, de jó lenne megóvni

10/06/2020 14:33

| Szerző: Klubrádió

A Fertő tó valódi érték, egyedi Európának ezen a részén, ezért is jó lenne megőrizni – mondta Kun Zoltán természetvédelmi szakértő, hozzátéve: a régen látott alacsony vízszintet a kevés csapadék, és az okozza, hogy a klímaváltozás miatt nagyobb a párolgás.

2020. június 10. Reggeli gyors / részlet, Kun Zoltán (20.06.10.)
09:49
00:00

Aggasztóan kevés a víz a Fertő tóban és egyelőre az osztrák szakemberek sem tudják, mit kellene tenni. Legutoljára 1965-ben volt ilyen alacsony a vízszint – írja a Népszava az osztrák Die Presse alapján.

Kun Zoltán természetvédelmi szakértőt kérdeztük, aki elmondta: nagyjából százéves periódusokban kiszárad a Fertő tó, legutóbb 1868-ban, de 1738-42 között, és 1693-ban is dokumentálták, hogy kiszáradt. Ennek elsősorban az az oka, hogy kevés a csapadék a vízgyűjtőjén, illetve nagyobb a párolgás, mert a klímaváltozás miatt nőnek a legmagasabb hőmérsékleteket. Egyedi, mert ez a legnyugatibb szikes tó (hasonló, mint az Aral-tó, bár a probléma más jellegű) – tette hozzá. Érdekességként hozzátette, az Esterházyak tervezték, hogy kiszárítják a tavat a 19. században, mezőgazdasági hasznosítás miatt, sőt, a legutóbbi kiszáradásnál bevetették a medret.

 
Fertő tó (Pixabay.com)
 
 


Az osztrákok felvetették a vízpótlást a Duna vagy a Rába vízgyűjtője felől – Kun Zoltán úgy tudja, ezeket a magyar fél nem tervezi. Az osztrák oldalon jelentős ingatlanfejlesztést akarnak, ezért fontos nekik, hogy viszonylag fix legyen a vízszint, mert ha túl alacsony, akkor csökken a turisztikai érték, ha túl magas, akkor meg esetleg elönti az ingatlanokat. Ezek a fejlesztések egyébként több szempontból is problémásak szerinte, a tó ökológiai állapota miatt is, és azért, mert világörökségi terület, amelybe nem illenének. Osztrák civil szervezetek egyébként tiltakoztak az UNESCO-nál. Az osztrákok a magyar fél hozzájárulása nélkül nem végezhetnek semmilyen beavatkozást, sőt, a Duna felőli vízpótlás még a szlovák érdekeket is sértheti esetleg – tette hozzá.

Mi lehet a megoldás? Valószínűleg az, hogy a Hanság-főcsatorna ne vezesse el a vizet, hanem inkább tartsa bent, amihez új gátakat kellene elhelyezni. De ha most Medárd-nap után jönnek a nagy esők, akkor lehet, hogy két hónap múlva az osztrákok a vízszint csökkentését kérik – mondta a természetvédelmi szakértő.

Az interjúban erről nem esett szó, de magyar oldalról is gigantikus, a tó természetes környezetét jelentősen megváltoztató fejlesztések készülnek: a többi között százszobás szálloda, hosszú, összefüggő apartmanházsor és ezer hajó- és csónakhelyet meghaladó kapacitású kikötő épül a tervek szerint 30 milliárdos beruházásban. Az ingatlanfejlesztést nem támogatja a Fertő tó barátai civil szervezet, erről a Klubrádióban is beszélt egyik vezetőjük..

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.06.10. 08:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre