„Klubrádió
Kovátsműhely

A fenntartható fejlődésről dalban és szóban

1/02/2021 14:35

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

Vasárnap 5-kor egy újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: Szennyes az Óperencia – erről szól Victor Máté és Fábri Péter mesemusicaljének címadó dala, majd rögtön az jön a dalban, hogy kéne egy konferencia. A műsorvezető Kováts Kriszta ezekről a kérdésekről beszélgetett Köves Alexandra ökológiai közgazdásszal, a Corvinus Egyetem adjunktusával. Majd Marsi Norbert, a Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület elnöke érkezett hozzánk, akivel arról beszélgettünk, hogy  mennyire megoldás az elektromos autó a környezetszennyezés problémájára. 

2021. január 31. Kovátsműhely (2021. január 31., vasárnap 17:00)
52:34
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk
A fenntartható fejlődéssel kapcsolatban mindenkiben jogosan merül fel a kérdés: jó, de mit tehetek én egymagam azért, hogy kevesebb szennyezőanyag terhelje a földet? Lehet-e egyáltalán egyéni szinten harcolni az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés ellen?

Bár rengeteg kérdésre egyelőre nincs válaszunk, ezekre talán van: egyéni és közösségi szinten egyaránt cselekednünk kell, ha szeretnénk, hogy fennmaradjon az emberiség még egy darabig.

Köves Alexandra ökológiai közgazdász nem csak azt mondta el adásunkban, hogy pontosan mi és mivel foglalkozik az ökológiai közgazdaságtan, de arról is szó esett, hogyan függ össze az egyéni szerepvállalás a nagyvállalatok tevékenységével a fenntartható fejlődés tekintetésben.

Köves Alexandra
 
Köves Alexandra
 
A kép forrása: A Zöld Műhely Alapítvány Facebook oldala
 

Hiszen az senkinek nem érdeke, hogy a társadalmi és technológiai fejlődés megálljon: mit kell hát tennünk annak érdekében, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon?

Az egyik legkézenfekvőbb és legfontosabb lépés természetesen ebben a témakörben is a szemléletváltás, úgy egyéni, mint globális értelemben. Valóban szükségünk van azokra a dolgokra, amelyeket gyártunk, megvásárolunk, majd kidobunk, vagy lehet tudatosabban is gondolkodni a javainkról? Mi az, ami valóban fontos a számunkra? Milyen módszerekkel lehetne “rákényszeríteni” a nagy cégeket arra, hogy felelősséget és szerepet is vállaljanak bolygónk megmentésében? Ezekről is beszélgettünk.

Persze önmagában a bolygó talán nem is szorul megmentésre, hiszen számtalan példa bizonyítja, milyen hatékonyan képes begyógyítani a saját sebeit. A valódi tét a mi túlélésünk.

Marsi Norbert
 
Marsi Norbert
 
A kép forrása: Marsi Norbert Facebook profilja
 

 

Az adás második felében Marsi Norbertet, a Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület elnökét kérdezte Kováts Kriszta az elektromos autózásról.

Hol tart most az elektromos autók fejlődése, mennyivel olcsóbb fenntartani ezeket a járműveket, mint a robbanómotoros kocsikat, hány kilométert tehetünk meg egy jobb modellel egy töltés után? Hogyan lehet elérni, hogy rövid időn belül az egész világ átálljon az elektromos autózásra, és mi köze van mindehhez Elon Musknak és a Teslának? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az adásban.

Noha sok szakember felveti annak problémáját, hogy az akkumulátorok előállítása már önmagában annyira szennyező, hogy az elektromos járművek összességében nem sokat segítenek a széndioxid-kibocsátás csökkentésében, vendégünk ezzel nem ért egyet: az akkumulátorgyártás technológiája is rohamosan fejlődik, arról nem is beszélve, hogy milyen egyéb előnyei vannak egy ilyen autónak.

Például mivel jóval kevesebb alkatrészből áll, kisebb eséllyel hibásodik meg, de a motor élettartama is hosszabb.

Egy biztos: záros határidőn belül át kell huzaloznunk eddigi gondolkodásmódunkat mind a fenntarthatósággal, mind a közlekedési szokásainkkal kapcsolatban.

Kovátsműhely
2021. január 31. vasárnap 17:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kováts Kriszta