„Klubrádió
Kovátsműhely

Bálok és csaták

17/09/2021 08:14

| Szerző: Klubrádió

Előző vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: az énekes-műsorvezető, Kováts Kriszta László Attila és Fábri Péter Bálok és csaták című dalát énekelte el, majd először Hermann Róbert hadtörténészt faggatta az újkori csatákról, majd László Ferenc műkritikussal beszélgetett a nagy csaták és a környezetükben zajló bálok művészeti feldolgozásairól.

2021. szeptember 12. Kovátsműhely (2021. szeptember 12., vasárnap 17:00)
52:55
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Az adás témaadó dala

Kováts Kriszta ezen a héten a késő újkor évszázadaiba, a modernitás előestéjére kalauzolta el a hallgatókat saját dala segítségével: vendégeivel megidézték a napóleoni csatákat, az olasz országegyesítés érdekében vívott híres ütközeteket Garibaldi vezetésével, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc katonai eseményeit, valamint a napóleoni hadjáraton belül külön is foglalkoztak a két leghíresebb eseménnyel, Waterloo-val és a Tolsztoj Háború és békéjéből is jól ismert francia–orosz háborúval, illetve a cári csapatok legendás vezetőjével, Kutuzov tábornokkal.

A műsor első felében Kováts Kriszta segítségére ebben az ügyben Hermann Róbert hadtörténész volt, aki jól áttekinthető módon segített elképzelni a hallgatóknak az akkori hadviselést: az ütközetek fegyvernemeit, stratégiai alakzatait, vezetési módjait, a szembenálló felek létszámát és különlegességeit. A beszélgetés után Dmitrij Sosztakovics ikonikus második keringője hangzott el.

Az adás közepén elhangzó dal

A múlt vasárnapi Kovátsműhely második felében a műsorvezető László Ferenc műkritikust faggatta a késő újkori bálok és csaták művészeti megjelenítéseiről. A Háború és béke természetesen itt is kiemelt figyelmet kapott, de szóba kerültek a ’48/49-es magyar szabadságharc eseményei közé ágyazódó bál- és csatajelenetek is ugyanúgy, például Jókai Mór leírásában. Aki mindezeknek a gazdag és érdekes témáknak a részleteire, a konkrét eseményekre, könyvekre, filmekre és adatokra is kíváncsi, az kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az adást!

Kováts Kriszta és László Ferenc (Fotó: Klubrádió)

A most következő vasárnap egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely majd. A Nem azé, aki küzd című Kováts Kriszta-dal után Buzási Gábor ókortudós beszél a vonatkozó újszövetségi kijelentésről, majd Háy János író mesél arról, miért és hogyan szerepel ez a mondat Ottlik Géza és Szabó Magda műveiben.

Kovátsműhely
2021. szeptember 12. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta