„Klubrádió
Kovátsműhely

Karácsony és krízisek

29/12/2021 11:55

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor ünnepi daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: kivételesen Varga Miklós énekelte el Ács András és Fábri Péter Éjféli mise című dalát, majd a műsorvezető, Kováts Kriszta először Iványi Gábor lelkésszel beszélgetett a karácsonyról és a szentestéhez köthető hagyományokról, utána pedig Fischer Miklós pszichológust, a Mazsihisz krízisvonalának alapító szakemberét kérdezte a segítségnyújtásról a magányban és kétségbeesésben.

2021. december 26. Kovátsműhely (2021. december 26., vasárnap 17:00)
49:47
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Múlt vasárnap a Kovátsműhely legutóbbi adásába is beköszöntött a karácsony: Kováts Kriszta az ünnep másnapján kérdezte Iványi Gábor lelkészt, a metodista egyház magyarországi vezetőjét a szenteste hagyományairól, a jézusi hit történeti alapjairól és jelenbeli megéléseiről. Iványi röviden kitért a Megváltó születésének körülményeire, amennyiben a hagyomány szerint az ő szülei is menekülők voltak, mint ma oly sokan Európa kapuinál, s fölidézett egy olyan esetet is, amikor éppen szeretetcsomag-osztásukkor egy bevándorló nő gyermekét is segítettek a világra hozni. Beszélt egyházuk gondoskodó tevékenységéről is, hajléktalanszállóikon a karácsony napja igyekezetük szerint az együttlét különleges figyelmében telik. Az éjféli miséről is beszélt, amelyet minden évben Donáth László evangélikus lelkésszel közösen celebrál.

A műsor közepén Cseh Tamás énekelte el Ady Endre Kató a misén című dalát, majd Kováts Kriszta Fischer Miklós pszichológust köszöntötte a telefon másik végén, akit a krízisvonalak segítségnyújtásáról kérdezett a rászorulók érzékeny pillanataiban. Fischer elmondta, hogy szakembertársaival másfél éve, a karantén kezdetén vágtak bele a Mazsihisz krízisvonalának létrehozásába, hogy egyedül maradt idős híveik társat találjanak magányukban és kétségbeesésükben. Mint a beszélgetésből kiderült, a karanténrendelkezésekkel járó korlátozások nagyobb magányba taszították emberek tömegét, mint amit korábban az elszigetelten élő emberek egyedül megéltek a karácsonyhoz hasonló családi ünnepek árnyékában.

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást! Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel, továbbra is a szilveszteri és újévi ünnepkör jegyében: az énekes-műsorvezető a Kinn ül a parton a részeg matróz című angol népdalt énekli el Fábri Péter magyar szövegével, majd először Kiss Imrét, a Vendéglátóipari Múzeum nyugalmazott igazgatóját kérdezi korábbi vendéglátóipari szokásokról, az ünnepek alatti italfogyasztásról és az azt követő józanodásról, majd Laisz András mixerrel beszélget a különféle koktélok titkairól.