„Klubrádió
Kovátsműhely

Az isteni harmónia zsoltárai

25/11/2021 16:30

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: Kováts Kriszta ismét a Biblia show című albumáról énekelt el egy dalt, Wolf Péter és Fábri Péter Zeng a szózat című közös szerzeményét. Ezután először dr. Buzási Gábor ókorkutató történésszel beszélgetett a dávidi zsoltárokról, majd Laár András humoristát kérdezte a buddhizmus gyakorlatáról.

2021. november 21. Kovátsműhely (2021. november 21., vasárnap 17:00)
50:31
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

A Kovátsműhely legutóbbi adásának kiindulópontját a Dávid király zsoltárait megidéző Kováts Kriszta-dal adta. Az énekes-műsorvezető dr. Buzási Gábor ókorkutató történésszel, a műsor első vendégével össze is vetette a dal szövegét az eredeti dávidi zsoltárral, mely Isten erejéről, lehetséges haragjáról és kegyéről szól, s amelynek vívmánya, hogy Istent az egész Földön uralkodni képes erőnek mutatja be. A beszélgetés után Zbigniew Preisner Marionettek című betétdala is elhangzott, Krzysztof Kieślowski Veronika kettős élete című filmjének zenéje.

Az adás második felében ezután Laár András humoristát hívta föl telefonon Kováts Kriszta, aki szórakoztatóipari tevékenysége mellett már évtizedek óta gyakorlója a buddhizmusnak, sőt azok közé tartozott, akik a rendszerváltáskor megalapították a buddhista főiskolát, amely mára már egyetemi rangot szerzett. Mint a műsorvezető elmondta, azért őt kérte föl a beszélgetésre, mert a dávidi zsoltárokban szereplő isteni erő olyan egyensúlyt is képes teremteni emberben, ami benne a buddhizmus tanait idézte fel. Laár ki is fejtette, hogy a buddhizmus szemszögéből nézve az „istenfogalom” maga a tudat, ezt képviseli Buddha is. A buddhizmus gyakorlásához pedig épp elég kiváló terepet nyújt a mindennapi élet.

Buzási Gábor és Kováts Kriszta. Fotó: Pályi Márk / Klubrádió

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást! Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. A fáraó álma című dalt követően a műsor vendége először Varga Dániel egyiptológus lesz, majd Kiss Noémi író segít eligazodni Thomas Mann József és testvérei című regényében.

Íme a következő vasárnapi dal: