„Klubrádió
Kovátsműhely

A halál árnyékában

14/01/2022 16:08

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: az énekes-műsorvezető, Kováts Kriszta először Gallai Péter és Fábri Péter Suhanó dal című dalát énkelte el, majd először a nyugati kultúra halálhoz való viszonyulásáról kérdezte Wessely Anna művészettörténész-szociológust, majd Muszbek Katalinnal, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatójával beszélgetett a haldoklók emberhez méltó ellátásáról és gondozásáról.

2022. január 09. Kovátsműhely (2022. január 09., vasárnap 17:00)
52:03
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Az adás témaadó dala:

Kováts Kriszta műsora az ünnepi témák után újabb komolyabb vizekre evezett: a Kovátsműhely legutóbbi adás halál jelenlétét vizsgálta az életünkben – hisz a beszélgetések előtt elhangzó Suhanó dal is az emberi élet részeként mutatta be azt. Az első vendég ezúttal Wessely Anna művészettörténész, szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Karának korábbi tanszékvezetője volt, aki áttekintést adott az egész nyugati kultúra halálhoz való viszonyának változásairól, illetve történeti és földrajzi eltéréseiről. Fontos észrevételként jegyezte meg, hogy amíg az emberi életidőt ciklikusan szemlélték, addig nem a halál jelentett problémát, a cél csupán az volt, hogy az egyén átélje az élet egyes szakaszait, a fiatalságtól az időskorig; amióta azonban mindent haladásként tételezünk, az élettől is nehezen mondunk búcsút, hiszen ezzel lemaradunk a vélt személyes vagy közös fejlődés következő fázisáról. Azt is érdekes volt hallani a beszélgetésben, hogy a jelenkorban is csak Európában terjed az ateizmus, az összes többi földrészen valójában a vallásosság növekszik, úgy a Közel- és a Távol-Keleten, mint Észak- és Dél-Amerikában is.

Kováts Kriszta Wessely Annával és Muszbek Katalinnal. Fotó: Pályi Márk / Klubrádió)

A műsor közepén érzékeny választásként Leonrad Cohen Hallelujah című híres slágere hangzott el, majd a műsorvezető dr. Muszbek Katalinnal folytatta a témát – kettejük beszélgetésében a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója a haldoklók gondozásáról és ellátásáról, életük emberhez méltó befejezésének elősegítéséről osztott meg részleteket és avatott be hitvallásukba. Felelevenítette a kezdeteket is, amikor a rendszerváltás után Polcz Alaine íróval megalapították a szervezetet. Beszélt arról a terhelésről is, amely a szolgálatban résztvevőket érinti, akiknek sok alkalommal szintén segítséget biztosítanak a veszteség feldolgozásához, és szóba került a hospice legszomorúbb része, a halálos beteg gyerekek gondozása is, valamint általánosságban is a hozzátartozók gyászában való segítségnyújtás.

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást! Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Kováts Kriszta A felkelő nap háza című, népek dalait magyarító albumáról énekli el a címadó dalt, majd Betlen Anna közgazdásszal, női jogvédővel beszélget a nők kizsákmányolásáról és a prostítúcióról, utána pedig Török-Illyés Orsolya színésznőt faggatja arról, hogy milyen volt eljátszani egy ilyen szerepet a Bibliothèque Pascal című fimben.

Íme a következő vasárnapi dal: