„Klubrádió
Kovátsműhely

Téli álom, téli táj

17/02/2022 09:54

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: az énekes-műsorvezető, Kováts Kriszta először Vida József és Gáti István Egy másik című dalát adta elő, majd először Farkas János emlőskutatót kérdezte az állatok téli álmáról, valamint arról, hogy az emberek alhatnak-e téli álmot, utána pedig Tátrai Júlia művészettörténésszel beszélgetett a művészettörténész téli tájakat ábrázoló klasszikus festményeiről.

2022. február 13. Kovátsműhely (2022. február 13., vasárnap 17:00)
51:34
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Az adás témaadó dala: 

Bár a télnek már a végéhez közeledünk, és már túl vagyunk azon a napon, amikor a legenda szerint abból ítélhetünk az elkövetkező időjárást illetően, hogy a medve kijött-e a barlangjából, még javában benne vagyunk a télben, kabátban járunk, így nem meglepő az sem, hogy a Kovátsműhely is egy téli témával jelentkezett. Egy másik című dalának eléneklése után a műsorvezető, Kováts Kriszta először egy emlőskutatót kérdezett, Farkas Jánost, az ELTE Természettudományi Karának oktatóját, a téma pedig az állatok téli álma volt. Bár a medve leghíresebb arról, hogy téli álmot alszik, számos nála kisebb emlős is ezt teszi, sőt van olyan is, amelyik szinte teljesen leállítja az életfunkciói működését. A medve ehhez képest valamennyire éber marad, nem csak vizelet- és székletürítését oldja meg ebben az időszakban is, de még kölyköket is képes jóformán álmában szülni és szoptatni. Érdekes jelenség az ilyen állatoknál a barna zsír, amely egy többlet-zsírtartalék – ennek kapcsán sok élettani tényező került, például a zsír szerepe a szervezetben.

Kováts Kriszta és Tátrai Júlia Fotó: Klubrádió
 

Az adás közepén Kováts Kriszta egy másik téli dala, a Tél van is elhangzott, ezt követően pedig az énekes Tátrai Júlia művészettörténészt köszöntötte a stúdióban, akivel id. Pieter Bruegel, Hendrick Avercamp, François Boucher, Caspar David Friedrich, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Szőnyi István, valamin a Limbourg fivérek, vagyis az elmúlt évszázadok meghatározó európai és magyar festőinek téli képeiről, fagyos tájábrázolásairól beszélgettek. A képeket az alábbi posztban Önök is megtekinthetik, miközben hallgatják a róluk szóló adást, benne például olyan különlegességekkel, hogy a Vadászok a hóban című képen vajon biztosan sejthetjük-e, hogy a vadászok épp most térnek vissza a vadászatból, méghozzá viszonylag szűkmarkú zsákmánnyal; vagy hogy Caspar David Friedrich képén a fa mellé állított kereszt alatt imádkozó férfi vajon csak képzeli-e a festményen a távolban látható templomot, vagy esetleg oda igyekezett, de már nem ért el odáig?

Itt megtekintheti a téli képeket, amelyekről az adásban szó esett:

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást! Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Kováts Kriszta Még úgy ölel át című dalának eléneklése után az elsőkötetes Puskás Panni és a sokkötetes Szécsi Noémi írókkal beszélget a szakításról, a nők viszonyáról a kapcsolatokhoz és a nemi szerepekről. Tartsanak velünk most vasárnap is, vagy hallgassák meg az adást az archívumban vagy podcastként is!

A következő vasárnapi dal:

Kovátsműhely
2022. február 12., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Pályi Márk