„Klubrádió
Kovátsműhely

Mária Magdolna igazi arca(i)

20/05/2022 10:40

| Szerző: Klubrádió

A Kovátsműhely legutóbbi adásában Kováts Kriszta újabb daltörténettel jelentkezett: ezúttal ismét Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperájából, a Jézus Krisztus Szupersztárból énekelte el Mária Magdolna dalát angolul, majd először Széplaky Gerda filozófust, esztétát kérdezte a bibliai Mária Magdolna alakjáról, majd Tátrai Júlia művészettörténésszel beszélgetett az elmúlt másfél évezred képzőművészetének Mária Magdolna-ábrázolásairól.

2022. május 15. Kovátsműhely (2022. május 15., vasárnap 17:00)
52:01
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk
Az adás témaadó dala: 

A Kovátsműhely ismét bibliai téma felé fordult, igaz, most nem a Biblia show című Kováts Kriszta-album valamelyik dala adta a kiindulópontját, hanem a Jézus Krisztus Szupersztár című amerikai rockopera, amelyből Mária Magdolna dalát az énekes-műsorvezető ezúttal angol nyelven énekelte el kezdésnek. A stúdió első vendége pedig ezután Széplaky Gerda filozófus és esztéta volt, aki a kultúrtörténetünk és közgondolkodásunk Mária Magdolnáról alkotott képét, valamint a híres evangéliumi nőalak szerepét járta körül.

(Kováts Kriszta Széplaky Gerdával és Tátrai Júliával / Fotó: Klubrádió)

A Jézushoz szorosan kötődő és a nők közül édesanyja, Mária után leghangsúlyosabban szereplő, sőt a szűkebb köreibe szinte egyedül bebocsáttatást nyerő asszony szabados erkölcsű nőként, kurtizánként él elsősorban a kulturális emlékezetben, holott ismereteink szerint valójában erről kevéssé volt szó; a "hét ördögtől való megszállottsága” is többféle jelentést hordozhat magában, ami a hagyományos nemi szerepnek nem feltétlenül a túlzott áterotizáltság értelmében nem felel meg; mindenesetre Jézus férfiakkal egyenrangú tanítványaként idővel az intellektualitás, sőt aszketizmus ikonja is lesz – még ha amikor elsőként fedezi föl Jézus föltámadását, a többiek nem hisznek is neki. Széplaky számos adalékot osztott meg ezekről a témákról.

A beszélgetés után a rockopera legelső változatában, a Broadway-musicalben, majd a korszakra jellemző világszerte kasszasikert arató kultfilmben is éneklő Yvonne Elliman előadásában hangzott el a Jézus Krisztus Szupersztár egy másik dala, a zene után pedig Kováts Kriszta Tátrai Júlia művészettörténészt üdvözölte a Klubrádió stúdiójában, akivel kicsit leszűkítve és a részletekre fókuszálva járták körbe ugyanazt a témát: Mária Magdolna alakjának képzőművészeti ábrázolásait. Az itt is linkelt Facebook-posztra kattintva meg is tekinthetik azokat a képeket, amelyekről az adásban szó esett, és külön élményben lehet része annak, aki a festményekről készült fotográfiákat nézegetve hallgatja meg a beszélgetést.

(Az adásban tárgyalt festmények itt megtekinthetők)

A beszélgetések az itt olvasható részeken túl is számos érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást!

Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Az énekes-műsorvezető ezúttal A legfőbb jó címmel Szirtes Edina Mókus megzenésítésében fog elénekelni egy részletet Weöres Sándor Lao-ce-fordításából, majd Kalmár Éva sinológussal beszélget a Tao te Kingről és a kínai filozófiáról.

Tartsanak velünk most vasárnap is, vagy hallgassák meg az adást a Klubrádió archívumában, illetve már podcastként is!

(Most vasárnap ebből a szerzeményből hangzik el egy rész Kováts Kriszta előadásában)

(Címlapi kép: Pixabay)

Kovátsműhely
2022. május 15., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta