„Klubrádió
Kovátsműhely

Nyitott szemmel az űrben

11/03/2022 14:06

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: az énekes-műsorvezető, Kováts Kriszta először Vedres Csaba és Fábri Péter Mint kihűlt szó című dalát énekelte el a Titkos írás című albumáról, majd Vizi Pál Gábor űrkutatóval beszélgetett a világűrben található tárgyakról, valamint Ungváry Lilla szemészt, repülőorvost faggatta a repüléshez kötődő egészségügyi előírásokról, orvosi vizsgálatokról és a különleges esetekről.

2022. március 06. Kovátsműhely (2022. március 06., vasárnap 17:00)
50:11
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Az adás témaadó dala: 

Kováts Kriszta legutóbbi adásában a magasba kalandozott: először Mint kihűlt szó című dalát énekelte el, majd első vendégeként Vizi Pál Gábor űrkutatót, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Energiatudományi Kutatóközpontjának űrtechnológiai csoportja csoportvezetőjét köszöntötte a stúdióban. Az űrkutató a világűrben található emberi tárgyakról számolt be: szóba kerültek a műholdak, az űrhajók, az űrszondák. Vizi elmondta, hogy már a mindennapjaink során is folyamatosan kapcsolatba kerülünk ezekkel a berendezésekkel, hiszen a legtöbb mobiltelefon-szolgáltatás, GPS vagy időjárás-jelentés is ezeken keresztül érkezik. De szóba került még az is, hogy a magyar "űrhajós” szavunk nem az angolszász használatú asztronautából (ami csillaghajóst jelent), hanem a szovjeteknél bevett kozmonauta szó átvételéből származik, annak tükörfordításaként jelent meg a magyar nyelvben; és Vizi Pál Gábor többek között még abba is beavatott, hogy a valóban komolyabb űrfejlesztések megvalósításához soha nem elegendő egyetlen mégoly gazdag magánbefektető tőkeereje, az ügy annál jelentősebb kutatásokat és kísérleteket igényel.

Az első beszélgetés után, az adás közepén Kováts Kriszta egy korábbi felvétele szólt, amelyen Gallai Péterrel együtt énekelte el a Szállj fel magasra című slágert. Ezután pedig a műsor második vendégét, Ungváry Lilla szemész szakorvost és repülőorvost köszöntötte a stúdióban, akit a repüléssel kapcsolatos egészségügyi követelményekről és orvosi vizsgálatokról faggatott – elsősorban természetesen azzal összefüggésben, hogy ki az, aki alkalmas pilótának; de utasokat érintő ügyek is szóba kerültek, például hogy mi a teendője a pilótának, a légiutaskísérőnek, az utasoknak vagy az esetleg a fedélzeten tartózkodó orvosnak akkor, neadjisten mi a felelősségük, ha valaki rosszul lesz a magasban, vagy ha egy gyermek épp a gépen születik meg. Ungváry Lilla beavatott saját történetébe is: egy szakmai konferencia keretében találkozott először a hazai repülőorvosok egyik doyenjével, aki meghívta őt is az intézményébe; az invitálásnak évekkel később tett eleget. Azóta ugyanakkor már sok évnyi tapasztalatra tett szert, aminek nyomán beszámolhatott arról is, hogy az idő múlásával enyhültek a pilótákra nehezedő követelmények, illetve krónikus betegség esetén is lehet gépet vezetni, de biztosítani kell annak karbantarthatóságát.

(Kováts Kriszta Ungváry Lillával és Vizi Pál Gáborral. Fotó: Budai Márton / Klubrádió)

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást!

Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Madár a dróton címmel ezúttal kivételesen Kern András fogja elénekelni Leonard Cohen dalát Fábri Péter magyar szövegével, utána Kováts Kriszta először Haraszti Miklós volt ellenzéki aktivistával és politikussal beszélget majd a média és a választások, valamint az ellenzéki lét szabadságáról, azután László Ferenc kritikust kérdezi a művészek szabadságáról. Hallgassák meg az adást az archívumban vagy podcastként is!

Most következő vasárnapi dal: 

Kovátsműhely
2022. március 06., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Pályi Márk