„Klubrádió
Kovátsműhely

Kapuzárási pánik és házmesterfrász

8/04/2022 13:57

| Szerző: Klubrádió

A Kovátsműhely legutóbbi adásában Kováts Kriszta újabb daltörténettel jelentkezett: először Gallai Péter és Fábri Péter Öt perccel tíz előtt című dalát énekelte el, majd Rigó Máté történésszel beszélgetett a hajdani pesti kapuzárásokról és a budapesti házmesterek történetéről, utána pedig Kazimir Ágnes pszichológust kérdezte a kapuzárási pánik lelki jelenségéről.

2022. március 27. Kovátsműhely (2022. március 27., vasárnap 17:00)
51:02
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Az adás témaadó dala: 

Ma már a "legjobb esetben” is gondnoknak hívják, ha van egyáltalán – inkább csak gazdagabb környékek bérházaiban – házfelügyelő; de a házmestereknek hosszú évtizedekig, jóformán egy egész évszázadon keresztül jelentős szerepük, sőt történelmük volt, jól példázzák ezt Pajor Tamás ikonikus verssora is: "Miért kell összefüggésbe hozni azt a fekete Volgát / és a napszemüveges házmestert, aki csak végzi a dolgát / vagy a fegyveres sofőrt, aki egy országot is elvezet / meg a bőrkabátos nénit, akinek mindez élvezet”. A Kovátsműhely legutóbbi adásában ennek jegyében Rigó Máté történész mesélt egyik korábbi kutatási területéről, a házmesterek világáról, akik a nagyvárosi és főképpen fővárosi környezetben a tizenkilencedik század végétől kezdtek megjelenni, majd tettek szert egyre meghatározóbb szerepre, minthogy az 1944-es deportálások idején több helyütt élet és halál urai voltak, majd a szocialista rezsimben is számosan közülük a rendszer fontos informátoraiként tevékenykedtek, sőt nem csupán saját identitásuk és szervezetük, de még hírlapjuk és szabadidős programjaik is voltak.

Az adás közepén Leonard Cohen Closing Time, azaz Záróra című dala hangzott el, majd a műsorvezető telefonon köszöntötte második vendégét, a Debrecenben élő és praktizáló Kazimir Ágnes pszichológust, a kapuzárási pánik szakértőjét. Minthogy a Kovátsműhely témái gyakran metaforikusan vagy asszociatívan kapcsolódnak a daltörténet kiindulópontját nyújtó dal témájához, a mostani adás is alkalmat kínált arra, hogy egy adott hívószó konkrét és áttételes értelmébe is betekintést nyerjünk. Kazimir a kapuzárási pánikkal kapcsolatos tévhiteket némileg eloszlatva elmondta, hogy hangzása ellenére ez sokszor éppen hogy jótékony folyamat, hisz nem csak házasságok szétveréséhez vezethet el, hanem olyan aktív tevékenységekhez is, amelyekről az illető egyén korábban már hosszú ideje lemondott. Kazimir Ágnes ezen túlmenően néhány másik korhoz kötött tünetegyüttesről is beszélt, köztük olyanokról, melyek várakozásainkkal ellentétben inkább a fiatalokra jellemzőek.

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást!

Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Az énekes-műsorvezető ezúttal először a Gallai Péter–Fábri Péter-szerzőpáros Lófrálni még című dalát énekli el, majd elsőként Ajtai Péter vendéglőssel beszélget a pesti művészvilág hajdani törzshelyéről, a Balettcipőről, utána pedig Schönberger Ádám kultúraszervezőt kérdezi a mai kulthelyekről. Tartsanak velünk most vasárnap is, vagy hallgassák meg az adást a Klubrádió archívumában, illetve podcastként is!

Most következő vasárnapi dal: 

(Címlapi kép: Pixabay)

Kovátsműhely
2022. március 27., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Pályi Márk