„Köszönjük,
Kovátsműhely

Mexikó, szerelem, zene

25/03/2022 15:05

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: Kováts Kriszta először Victor Máté feldolgozásában és Fábri Péter magyar szövegével énekelte el a Cielito lindo, vagyis Édes kis párom című mexikói népdalt, majd először Bobay István történésszel beszélgetett Mexikó XIX. századi szabadságharcáról és Habsburg uralkodójáról, majd Bihari Ágnes újságírót kérdezte mexikói tartózkodásairól és fotográfiáiról.

2022. március 20. Kovátsműhely (2022. március 20., vasárnap 17:00)
48:51
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Az adás témaadó dala: 

A Kovátsműhely ismét a népek zenéihez nyúlt, hiszen Kováts Kriszta jó néhány nemzet híres dalát földolgozta már, ezek közül több sorra került a Kovátsműhely műsorában is. Ezúttal Mexikó került terítékre; az énekes-műsorvezető először a Cielito lindo című népdalt énekelte el, amelynek magyar címét Fábri Péter adta: Édes kis párom. A dal kapcsán először is a mexikói történelemről, és azon belül is a tizenkilencedik századi függetlenségi háborúkról beszélgetett Kováts Kriszta Bobay István történésszel, aki személy szerint is Mexikó szerelmese és egyszer egy teljes évet töltött ott kutatói ösztöndíjasként. A nagy kiterjedésű, sőt egyetlen hatalmas közép-amerikai ország függetlenné válása nem volt zökkenőmentes, az átlagosnál hullámzóbb törekvések útján jutott el a szabadság kivívásáig. Miután Texas először kivált belőle, majd felvételét kérte az Egyesült Államokba, kitört a mexikói–amerikai háború, közel húsz évvel később pedig a francia III. Napóleon és Ferenc József megegyezése keretében Habsburg Miksát nevezték ki császárrá. Ebben az időben számos katonát vezényeltek az Osztrák–Magyar Monarchiából oda, köztük magyarokat, hisz Ferenc Józsefhez képest Miksa a magyarok közt is rokonszenvet élvezett – közülük eleinte sokan azt hitték, csak békefenntartónak mennek. Az amerikai rabszolgafelszabadító polgárháború lezárultát követően az Egyesült Államok a köztársaságiakat támogatta, így Miksa rendszere megbukott, őt magát kivégezték, holttestét pedig hajón szállították haza és Bécsben temették el.

Kováts Kriszta az adás közepén egy újabb dalt énekelt el, ugyancsak Victor Máté hangszerelésében és Fábri Péter magyar szövegével: a La Cucaracha, vagyis Kocog a csótány című dalt követően pedig az énekes-műsorvezető Bihari Ágnes újságírót köszöntötte a stúdióban, akivel a múltból a jelenbe, illetve a közelmúltba eveztek: hiszen Bihari hosszú időt töltött a latin-amerikai kontinensen, azon belül is Mexikó földjén. Útja először Kubába vetette, ahol azonban politikai okok miatt egy idő után megnezehedett a tartózkodása, illetve a szigetországba való visszatérése, így ezután Mexikót választotta, ahol számos fényképet is készített, és beszélt az aktuális ottani kérdésekről is, amelyek közt sajnos előkelő helyet foglal el a drogkereskedelem is. De szó esett Tijuanáról, a mexikói ékszerekről és az ország csodálatos helyeiről is.

Kováts Kriszta és Bobay István. Fotó: Klubrádió

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást! Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Az énekes-műsorvezető ezúttal először Gallai Péter és Fábri Péter Öt perccel tíz előtt című dalát fogja elénekelni, majd először Rigó Máté történésszel beszélget a házmesterekről és a hajdani híres esti kapuzárásokról, utána pedig Kazimir Ágnes pszichológussal beszélget a kapuzárási pánikról. Tartsanak velünk most vasárnap is, vagy hallgassák meg az adást a Klubrádió archívumában, illetve podcastként is!

A következő vasárnapi dal: