„1%
Reggeli gyors

A világ szerelme – Zenés sporthírek M. Dénes Tamással

4/09/2021 06:03

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

Cesaria Evora előadásában az Amor di mundot – A világ szerelme című számot – hallják. Merthogy a csütörtöki nap legszebb sportjelenete a paralimpiához és egy Zöldfoki-szigeteki szerelmespárhoz fűződött.

2021. szeptember 03. Reggeli gyors-részlet (2021.09.03. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
03:12
00:00
Valószínűleg minden szemtanú örökre megjegyzi ezt a pillanatot: Tokióban a paralimpián a női 200 méteres síkfutás látássérült kategóriájában a Zöldfoki-szigeteki futó, Keula Pereira Semedo az utolsó, azaz a negyedik helyen végzett az előfutamban, és kiesett, nem jutott a döntőbe. A guide-ja, Manuel Antonio vaz de Vega – merthogy a látássérülteknek kell egy segítség, aki mellettük fut, ez a guide –a célegyenes után néhány másodpercre eltűnt. És egy gyűrűvel tért vissza, majd térdre ereszkedve megkérte a sprinterlány kezét, aki pedig a nyakába ugrott, és igent mondott.

A t11-es kategória a súlyosan látássérültek atlétikai kategóriája, a kevésbé súlyos a t12-es, neki és a még jobban látó t13-asnak már guide sem kell. A guide szerepét mindenki ismeri, aki látott már futóversenyt: ő tartja a lépést a futóval, de ő irányítja is, mondhatni ő a szeme a versenyeken. Van, aki a kezét fogja a másiknak; van, aki egy kötelet, egy zsinórt vagy egy cipőfűzőt fog közösen a másikkal, hogy érzékelje a mozgását.

A 32 éves sportolónő 2010-ben költözött Lisszabonba, hogy közelebb legyen édesanyjához. Fizioterapeuta lett, csakúgy mint a vőlegénye. És majdhogynem azóta együtt futnak.

11 éve vagyunk együtt, és úgy éreztem, itt az idő – mondta a guide-ja, majd hozzátette –, a stadiont jó helynek éreztem. A stadion a második otthona Keulának.

Nem tudom szavakkal elmondani, mit érzek. De biztos vagyok benne, hogy a szüleink most kiugranak a bőrükből örömükben – mondta az újdonsült menyasszony.

A boldog paralimpikon hozzátette: Ez volt az első paralimpiám. A koromnál és a sebességemnél fogva úgy gondoltam, abbahagyom, de most van egy plusz motivációm, hogy folytassam. Mert ő mindig ott van mellettem.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei a 2021. szeptember 3-i Reggeli gyorsban hangzottak el.