„Klubrádió
Galaxis kalauz

A szerelem mértékegysége

23/05/2020 18:29

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Galaxis kalauz útja ezen a héten a mértékegységek egységesítésétől a házassági szerződésekig vezetett. A műsorból az is kiderült, hogy az ehhez hasonló szerződések és szabálykövetések, milyen hatással lehetnek a párkapcsolatokra.

2020. május 20. Galaxis kalauz (2020. május 20., szerda 15:00)
42:37
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes Szerkesztők: Lay Viktória, Timár Ágnes

A 87. epizód kiindulási pontját az adta, hogy 1875. május 20-án írták alá a nemzetközi Méteregyezményt, egyúttal alakult meg a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal.

A méteregyezmény aláírói között volt az Osztrák–Magyar Monarchia is. Hazánk tagságának megerősítése az Ausztriától való különválás miatt lett szükséges 1925-ben.

A rendszert – nem mellesleg – 1960 óta SI mértékegységrendszernek nevezik. Többek között erről, valamint arról beszélgetünk Szokolai Tibor fizikatanárral, hogy mi mérhető, és a történelem folyamán hogyan változott a mérés módja.

A folytatásban megvizsgáltunk egy olyan területet, amely nem mérhető, vagy legalábbis kevésbé: az emberi érzelmek. De ahogy mindenre lehet jogi kategóriát létrehozni, úgy a szerelemre is. Valamilyen módon. Ujj József közjegyző a műsorban elmondta, kik és miért köthetnek házassági szerződést.

Az adás zárásaként arra kerestük a választ, vajon tényleg megviselheti egy ilyen szerződés, vagy a nagyon komolyan vett szabálykövetés egy kapcsolatot, vagy épp hogy szükség van szabályokra ahhoz, hogy egy párkapcsolat működjön. Erről beszélt Megyeri Zsuzsanna pszichológus, párterapeuta.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2020. május 20. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Lay Viktória és Timár Ágnes