„Klubrádió
Galaxis kalauz

Lehetsz falkavezér, de nem a párkapcsolatodban

8/01/2020 17:56

| Szerző: Klubrádió

Békeszerződések, szükséges veszekedések, ideális irányítás. Miért értelmezhetők nagyon nehezen a klasszikus békeegyezségek a mai nemzetközi kapcsolatokban és jogi térben? Miért érdemes néha vitázni a párkapcsolatokban? És hogyan lesz az emberből falkavezér a kutyája szemében? A Galaxis kalauzból kiderült.

2020. január 08. Galaxis kalauz (2020. január 08., szerda 15:00)
48:01
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes Szerkesztők: Lay Viktória, Timár Ágnes

Miért értelmezhetők nagyon nehezen a klasszikus békeszerződések a mai nemzetközi kapcsolatokban és jogi térben? Többek között erre kerestük a választ a Galaxis kalauzban, meg arra, két ember hogyan élhet viszonylagos békében. Harcokat ugyanis nem csak a csatatéren lehet vívni, hanem a párkapcsolatokban is – ez volt második témánk.

Két konfliktuskerülő ember nagyon sokáig tudja együtt húzni viták nélkül, szőnyeg alá söpörve a problémákat, de ezek általában egyszer mégiscsak robbannak. Normális párkapcsolatnak tehát inkább az tekinthető, amelyben nem fedik el a konfliktusokat, és így az együttélés szerves része az alkalmankénti vita, véleménykülönbség is. Épp azért, hogy az ellentétek ne fajuljanak el, ne okozzanak nagy károkat, egy kapcsolatban, fontos, hogy a felek hajlandóak legyenek engedni, elismerni, hogy a másiknak is igaza lehet, nem csak egyetlen vélemény létezik.

Utolsó megállónkban azt vizsgáltuk, hogyan lesz az emberből falkavezér a kutyája szemében. Az irányító fő ismertetőjegye nem az, hogy az eb a parancsára ülni és feküdni fog, inkább egy vezetői minőségről van szó. A lényeg az, ahogy az ember megjelenik a kutyája szemében – hogy az állat tudja, a gazdája jó döntéseket fog hozni, ezért nem érzi, hogy neki, az állatnak kellene irányítania.

Jó jel ebből a szempontból, ha a gazda problémamentesen tud közlekedni a kutyájával az utcán, vagyis az nem támad meg más négylábúakat, embereket, ez ugyanis azt mutathatja, az eb nem képzeli magát falkavezérnek. Ha mégis ez történne, az se neki, se a gazdájának, és persze a környezetüknek sem jó. Az is baj, ha a kutya mindentől meg akarja védeni a gazdáját, mert az folyamatos stresszel jár az állat számára, így hosszú távon nagyon rossz hatással van az idegrendszerére, egészségére.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Galaxis kalauz
2020. 01. 08., szerda 15.00
műsorvezető: Lay Viktória, Tímás Ágnes