„Klubrádió
Galaxis kalauz

Drágakő, pénz, plasztika

5/12/2019 10:25

| Szerző: Klubrádió

Mitől lesz egy ásvány drágakő? Miért gyűjtenek emberek pénzérméket? És milyen trendek vannak a plasztikai sebészetben? Ilyen témákat jártunk körbe a Galaxis kalauzban.

2019. december 04. Galaxis kalauz (2019. december 04., szerda 15:00)
48:01
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes Szerkesztők: Lay Viktória, Timár Ágnes
Legutóbbi adásunkban először annak jártunk utána, mitől lesz egy ásvány drágakő? Megtudtuk, hogy a drágakövek tulajdonképpen nem mások, mint a kemény ásványok szép változatai. Minél keményebb egy drágakő, annál többet ér, nem véletlenül foglalja el a gyémánt a királynői széket. Ha gyémántot nem is, de a Duna homokjában már kézi nagyítóval is találhatunk színtelen kvarckristályokat és rózsaszín kristálykákat, azaz gránátokat, amik drágakőként is használhatóak lennének, ha nem lennének nagyon aprók. 

A pénzérmék értéke a drágakövekkel ellentétben múlandó, numizmatikai értéke viszont akár kortárs érmének is lehet, ha nemes anyagból készült, esetleg híres művész tervezte, vagy alacsony példányszámban jelent meg. Az érmék értékét általában meghatározzák az aktuális divatok, de a magyar aranyforint például elévülhetetlen, ahogy az ezüst tallér, és az antik érmék is. 

A divat nem csak az érmegyűjtést, hanem a plasztikai sebészetet is meghatározza. A mellimplantátumok mérete például nagyon sokat nőtt az utóbbi évtizedek alatt, 180 köbcentis implantátumot például külön kéne rendelni, hiszen már a gyártók sem tartanak ilyet.

Ezzel együtt persze a természetesség irányában is figyelhető meg elmozdulás. Az anti-aging eljárásokban sok finomodás történt a 2000-es évek elejétől kezdve, a töltőanyagok biztonságosabbá váltak, és olyan megoldásokat kezdtek el alkalmazni, amik finoman tudják formálni az arcot és a ráncokat. Az idő kerekét ezekkel ugyan megakasztják, de fontos, hogy megállítani nem tudják. Így ha valaki időben hagyja abba a beavatkozásokat, akkor egy fiatalosabb arc fog öregedni, a kozmetikai hatás pedig így jobb.

Címlapi kép: Pixabay

Galaxis kalauz
2019. december 4. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezetők: lay Viktória és Timár Ágnes