„Klubrádió
Galaxis kalauz

A véradás hasznos önmagunknak is

28/11/2019 13:23

| Szerző: Klubrádió

November 27. a véradók napja. Ennek kapcsán legutóbbi adásunkban a véradás menetének és fontosságának jártunk utána.

Megtudtuk, mióta van rá lehetőség, az emberek mindig is szívesen vettek részt véradásokban, változás így nem is a hajlandóságban mutatkozik, hanem abban, hogy manapság jóval nehezebb megszervezhető egy-egy véradási nap. A véradás 365 napos munka, amiben például a karácsonyi időszak egy nagyobb kiesést szokott okozni, holott vérre ilyenkor is nagy szükség van. Fontos, hogy az ember ne csak úgy gondoljon egyet, és úgy menjen el vért adni, hanem előtte igyon sok vizet, kerülje az alkoholt - bár előtte egy nappal egy pohár vörösbor kimondottan jót tehet - és egyen például vöröshúst és magasabb vastartalmú ételeket.

Ezután annak jártunk utána, vajon tényleg önzetlen-e az a segítség, amit másoknak nyújtunk? Az ember társas lény, szeret másokhoz kapcsolódni, segítségnyújtással pedig erősödnek emberi kapcsolataink. Adni leginkább akkor tudunk, ha van miből - és nem anyagi értelemben. Fontos, hogy a segítségadás nekünk is jó legyen, ne kötelességőbl tegyük, hanem azért, hogy mi is feltöltődjünk.

Végül azt vizsgáltuk meg, milyen helyzetben segíthetnek a terápiás kutyák. Ahogy szakértőnk mondja, 0-99 éves korig, tulajdonképpen bármilyen helyezetben bevethetők a terápiás állatok, legyen szó kisgyerekkori fejlesztésről, vagy idősek otthonában történő munkáról. Megfigyelhető, hogy a gyerekek például nagyon könnyen megnyílnak az állatok felé, szavak nélkül is, ösztönszinten kommunikálnak velük, a kutyák pedig pontosan tudják, hogy kinek mire van szüksége, és hogyan kell megközelíteni a "pácienst".

Címlapi kép: Pixabay

Galaxis Kalauz
2019. november 27. szerda 15:00
Szerkesztő-műsorvezetők: Lay Viktória és Timár Ágnes