„Klubrádió
Galaxis kalauz

A gyász feldolgozása, a sírás tudománya

25/09/2019 16:38

| Szerző: Klubrádió

A gyász és elengedés témájával kezdtünk a Galaxis kalauzban, beszéltünk a gyászfeldolgozó csoportokról, majd rátértünk a sírás tudományos hátterére. Végül az álhírekről is volt szó.

2019. szeptember 25. Galaxis kalauz (2019. szeptember 25., szerda 15:00)
46:46
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes

Legutóbbi adásunkat a gyász és elengedés témájával kezdtük. Megtudtuk, hogy itthon is létezik több gyászfeldolgozó csoport, ahol az érintetteknek segítenek a feldolgozásban. Sajnos amilyen hatásos, olyan kevesen veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat. Nemcsak szerettünk elvesztése, de akár egy kapcsolat, vagy munkahely elvesztése is hasonló gyászfeldolgozási folyamatot igényel, a társadalom mégsem ismeri el kellő érzékenységgel.

Ezután a sírás tudományáról beszélgettünk. Beigazolódott a gyanúnk, hogy a nők többet sírnak, mint a férfiak, ennek pedig nem kizárólag biológiai okai vannak, hanem a társadalmi normák is nagyban meghatározzák. Az érzelmi sírás jótékony hatásait mind érezzük, tudományosan azonban még nem igazolták, hogy valóban jót tenne a szervezetünknek.

Végül az álhírek és kamuvideók nyomába eredtünk. Megtudtuk, hiába derül ki később egy hírről, hogy nem igaz, az ember nagyon nehezen fogadja el és ismeri be, hogy átverték, így a kár mindenképpen megtörténik. Bár nekünk egyre nehezebb lesz felismernünk az álvalóságot, a jövő generációja a megfelelő oktatással és felvilágosítással remélhetőleg fogja tudni kezelni a kialakult helyzetet.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Galaxis kalauz
2019. szeptember 25., szerda 15:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes, Lay Viktória