„Klubrádió
Galaxis kalauz

Ma „a gyermek az első” – régen hogy volt?

18/09/2019 16:02

| Szerző: Klubrádió

Hogyan változtak a családmodellek az utóbbi évszázadokban, van-e gondoskodási ösztön és mit jelentett gyereknek lenni a 19. században, illetve mit jelent ma? Galaxis kalauz.

2019. szeptember 18. Galaxis kalauz (2019. szeptember 18., szerda 15:00)
45:44
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes

Hogyan változtak a családmodellek az utóbbi évszázadokban, hogyan vált a társadalom "gyerekcentrikussá" és mit jelentett gyereknek lenni a 19. században, illetve mit jelent ma? Ezekkel a kérdésekkel indítottuk legutóbbi adásunkat, majd azt vizsgáltuk meg, hogyan valósítják meg az állatkertek fajmegőrzési szerepüket. Kiderült, sok esetben sikerült az állatkerteknek olyan fajokat megmenteni, amik a természetben kihaltak volna, illetve sajnos előfordul, hogy bizonyos fajokat már nem is lenne értelme visszatelepíteni a természetbe, hiszen nincs hova.

Végül azt vizsgáltuk, hol húzzuk meg a határt gondoskodás és túlféltés között? Megtudtuk, hogy gondoskodási ösztön, mint olyan nem létezik, egyszerűen csak szükségünk van a társas kapcsolatokra, és arra, hogy a szeretteinknek jó legyen, ezáltal pedig nekünk is. Szülő-gyerek kapcsolatban, párkapcsolatban, vagy munkahelyi kapcsolatokban is megjelenhet a túlzott kontroll, ilyen esetek mögött sokszor az egyén saját belső hiányérzete, problémája a mozgatórugó.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Galaxis kalauz
2019. szeptember 18., szerda 15:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes, Lay Viktória