„Klubrádió
Ötös - Para-Kovács Imrével

Az űr elég barátságtalan hely

2/12/2019 16:26

| Szerző: Klubrádió

A világvége-elméletek kitalálóinak egyik kedvence a gamma-kitörés, amely elsöpörhetné a földi életet. De mi is az?

2019. december 02. Ötös - részlet 19.12.02. Bagoly Zsolt
50:09
00:00

Földi műszerekkel csak mostanában sikerült észlelni gamma-kitörést, de műholdakkal már korábban is. Jelenlegi tudásunk szerint ezek a legfényesebb jelenségek az ősrobbanás óta. Jellemzően nagyon távoliak, a Naprendszeren, sőt a Tejútrendszeren belül sem fordulnak elő. Ha a közelünkben mégis lenne ilyen, akkor bizonyára teljesen átalakulna a légkör, elbomlana az ózonréteg, élhetetlenné válna a bolygó.

A hidegháború idején kezdtek felfigyelni a jelenségre, hiszen akkortájt bocsátottak fel olyan műholdakat, amelyek a szokatlan eseményekre figyeltek, megelőzendő egy atomtámadást. Egy gamma-kitörés energiája annyi, mint amennyit egy átlagos csillag egész élete alatt sugároz ki. Egy nagytömegű csillag összeomlásakor keletkezik, vagy akkor, ha neutroncsillagok, fekete lyukak találkoznak. Rövid ideig tartanak, néhány milliszekundumtól pár percig.

Miért fontos a vizsgálatuk? Alapvetően azért mert szeretnénk megérteni a világot. A távolabbi galaxisok fiatalabbak a miénknél, vagyis olyan jelenségeket produkálnak, amilyenek a mi időnkben már nem fordulnak elő. Hogy a világ fejlődését megérthessük, érdemes korábbi eseményeket is tanulmányoznunk.

Dr. Bagoly Zsolt, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékén oktatja azokat az ismereteket, amelyek egy részét az Ötösben osztotta meg hallgatóinkkal. A beszélgetésben szóba került az is, hogy miért alapvető ismeret a matematika, miért lassítják le egy tőzsdén az információ áramlását, mit gondolnak bizonyos kutatók arról, hogy állandó-e a fénysebesség.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Ötös
2019.12.02. 10:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre