„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán kiadta a jelszót: Irány az űr!

28/11/2019 10:36

| Szerző: Klubrádió

Az űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben – jövendölte Szijjártó Péter. Igaz lehet, talán ezért költ Csehország tízszer annyit e célra, mint a magyar kormány.

2019. november 28. Reggeli gyors - részlet 19.11.28. Pacher Tibor
05:31
00:00

Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, kicsit lekésve Farkas Bertalan 1980-as űrrepülésének kerek évfordulóját. A tervről Szijjártó Péter beszélt, kiemelve, hogy az űripar Magyarország számára is kitörési pont, hiszen az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben. Az Európai Űrügynökség konferenciáján azt is bejelentette, hogy önálló műholdat kívánnak földkörüli pályára állítani.

A tervekről és lehetőségekről Pacher Tibor elméleti fizikust, a Puli Space vezetőjét kérdeztük a Reggeli gyorsban. Válaszaiból kiderült, hogy az űrtevékenység - már nem csak kutatásról beszélünk - valóban rohamtempóban fejlődik. Ez egy 400 milliárd dolláros piac, elkezdődött a versenyfutás az űrben lévő erőforrások felkutatásáért és kiaknázásáért. Ezért koncentrálnak a Holdra, Marsra, kisbolygókra.

Magyarországon kevesen vannak, akik az űrtevékenységgel foglalkoznak, ez egy kis szakma, viszont a magyarok híre nagyon jó a világban. Részben még az Interkozmosz együttműködés idejéből származik, de említhetjük azt is, hogy nemrégiben először szállt le űrszonda egy üstökösre, és abban számos magyar műszer volt. Vagy: ezen a héten visznek fel két pici magyar műholdat egy Új-Zélandról induló rakétával, az egyik eszközt műegyetemista diákok alkották meg. Tehát itthon megvan a szaktudás, és az egész tevékenység nem is túl forrásigényes, inkább emberi erőforrás kell hozzá.

Pénz nélkül persze nem fog menni, ezért érdekesek a Szjjártó Péter által emlegetett szép célok. Összehasonlításképpen: Csehország - amely nem hirdetett látványosan programot - tízszer annyit költ már most az űriparral kapcsolatos felkészülésre, tevékenységre, mint Magyarország. Pacher Tibor az önálló magyar műhold felbocsátását nem tartja lehetetlennek, megjegyezte, hogy Botswanának és Bangladesnek is van ilyen eszköze odafent.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balaton József.

Reggeli gyors
2019.11.28. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes