„Klubrádió
Kovátsműhely

Párkapcsolat nagy korkülönbséggel – vajon működik?

11/11/2020 14:45

| Szerző: Klubrádió

A nagy korkülönbséggel is működő, vagy éppen nem működő párkapcsolatokról volt szó a Kovátsműhelyben. Szvetelszky Zsuzsa szociológus-pletykakutatóval és Hardy Júlia pszichiáterrel beszélgetett a műsorvezető, Kováts Kriszta. Szó volt a jelenség szociológiai és pszichológiai vonatkozásairól, arról, hogyan ítéli meg a környezet az ilyen típusú párkapcsolatokat, de a sugar daddyk és a #metoo mozgalom is témák voltak.

2020. november 08. Kovátsműhely (2020. november 08., vasárnap 17:00)
55:17
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

Bár témaadó dalunkban nincs szó nagyon nagy korkülönbségről a főszereplő pár tagjai között, manapság egyre elfogadottabbnak számít, ha a pár egyik tagja akár 20-30 évvel is idősebb a másiknál.

Az „egyre elfogadottabb” természetesen nem jelenti azt, hogy teljesen elfogadott, hiszen ahogy Szvetelszky Zsuzsa szociológus is hangsúlyozta az adásban: a pár környezete gyakran nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel. Nem ritkán előfordul, hogy a környezet „fúrja” a kapcsolatot, és törvényszerűen elkezdenek terjengeni a különféle pletykák arról, hogy a pár egyik vagy másik tagjának vajon miért lehet „érdeke” a kapcsolat fenntartása.

Hardy Júlia pszichiáter azt mondta, az, hogy egy párkapcsolat működőképes-e vagy sem, önmagában nem függ a korkülönbségtől. Kétségtelenül fontos, hogy a pár két tagja számára azonos referenciapontok álljanak rendelkezésre, de ez még nem garancia a boldog együttélésre.

 
 A Kovátsműhely vendégei: Hardy Júlia (b) és Szvetelszky Zsuzsa (j). Középen a műsorvezető, Kováts Kriszta Forrás: Klubrádió
 

Beszélgettünk arról is, hogy vajon mennyire számít a gördülékeny és kellemes együttélésnél az, hogy két ember hasonló habitusú és hasonló gondolkodású legyen. Agyára megy-e egy rendmániás a káoszt átlátó művészléleknek és fordítva? Abban mind a két szakember megegyezett, hogy nincs recept, előfordul, hogy két teljesen különböző ember kapcsolata boldog és működőképes, míg az egymásra sok mindenben hasonlítóké unalomba, és így kudarcba fullad.

Megvitattuk azt is, hogy miért elfogadottabb az idősebb férfi – fiatalabb nő felállás, mint a fordított, illetve hogy mennyire képezi alapját ezeknek az együttéléseknek az apa- vagy anyakomplexus.

Téma volt a tanár-diák kapcsolat is, amelyet Hardy Júlia elfogadhatatlannak tart, éppen azért, mert a két személy közül az ilyen kapcsolatokban az egyik hatalmi helyzetben van. Ennek kapcsán pedig felmerült a #metoo-jelenség, és még a sugar daddyk is szóba kerültek.

 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Kovátsműhely
2020. november 08, vasárnap 17.00
műsorvezető: Kováts Kriszta







És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás