„Klubrádió
Kovátsműhely

A szerelem jó! -Kovátsműhely

15/08/2020 19:44

| Szerző: Klubrádió

Bár gyakran fájdalmas és küzdelmes, a szerelem olyan hajtóerő, amely felemel minket és megszépíti a világot. Művészeink pedig aligha alkották volna meg legmaradandóbb műveiket szerelmi múzsák nélkül.

Ezzel persze lehet vitatkozni, mi azonban a Kovátsműhely vasárnapi daltörténetében - melynek témáját Kováts Kriszta A szerelem jó című dala adja - mégiscsak arra jutunk, hogy bár gyakran fájdalmas és küzdelmes, a szerelem olyan hajtóerő, amely felemel minket és megszépíti a világot. Művészeink pedig aligha alkották volna meg legmaradandóbb műveiket szerelmi múzsák nélkül. Az irodalomban megjelenő szerelemről, írókról és szerelmeikről beszélgetünk Háy Jánossal adásunk első felében, ezután pedig Barki Gergely művészettörténész avat be minket avantgárd festőink magánéletébe.

Háy Jánossal nem csupán arról beszélgetünk, hogy híres íróink és költőink életében és munkásságában hogyan jelent meg a szerelem: vendégünk önmagáról is sokat mesél adásunk első felében.

Milyen szerepet játszottak a nők Móricz Zsigmond, Balassi Bálint, Ady Endre vagy József Attila életében? Háy János szerint Móricz leginkább írói “alapanyagot” látott szerelmeiben, bár feleségébe, Simonyi Máriába már beletört a bicskája. Balassi Bálint a költészetében leginkább a klasszikus kamaszszerelmet jeleníti meg, amelyben inkább a szerelem a lényeg, nem pedig annak tárgya. Ady Endre két híres múzsájáról, Lédáról és Csinszkáról is beszélgetünk. Noha Ady előszeretettel vette fel verseiben a király szerepét, mégiscsak Léda volt az, aki intellektuálisan és egzisztenciálisan is fölötte állt. Csinszkát pedig már csak amolyan öreguras, kései szeretettel szerette. (Csinszka adásunk második felében is szóba kerül majd).

Beszélgetünk József Attiláról és a Szabad ötletek jegyzékéről, de Háy János saját házasságáról is sokat mesél nekünk.

 

A második részben Barki Gergely művészettörténésszel híres festőink szerelmeiről, feleségeiről és múzsáiról beszélgetünk. Modok Mária festői ambícióit adta fel férje, Czóbel Béla miatt, Breuer Eta pedig ígéretes csellókarrierjét szakította meg, hogy férjének, Berény Róbertnek - akivel lángoló szerelemmel szerették egymást - múzsája legyen. Csinszka, azaz Boncza Berta pedig másodjára is önként választotta a múzsaszerepet Márffy Ödön oldalán. Barki Gergellyel a Nyolcak nevű festőcsoport tagjainak magánéletéről beszélgetünk, és arról is, hogyan és miért válik egy szerelmes nő a legnagyobb inspirációvá egy festő számára.

Kovátsműhely vasárnap 17 órától.