„Klubrádió
Fülbevaló

Amikor eltűnik a randipartnerünk – Napjainkban egyre gyakoribb a ghosting

6/06/2020 17:46

| Szerző: Klubrádió

A szakértő szerint kellő rutinnal akár pár órányi beszélgetés után ki lehet szűrni, hogy kik azok, akik hajlamosak nyomtalanul eltűnni. Érdemes beleélni magunkat egy kezdeti kapcsolatba, főként, ha az az online térben jött létre? Erre is választ kaptunk eheti adásunkban.

2020. június 02. Fülbevaló (2020. június 02., kedd 13:00)
34:47
00:00
Műsorvezetők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika Szerkesztők: Kovács M. Veronika, Kovács M. Veronika
Az úgynevezett ghosting jelenség az, amikor az ismerkedés első fázisában, annak ellenére, hogy minden nagyszerűen alakul, a randipartner szó nélkül eltűnik a színről. A statisztikák szerint ez az online ismerkedők 25-30 százalékát érinti és inkább férfiakra jellemzőbb, de a nők között is ugyanúgy előfordul.

Kővágó Pál pszichológus szerint, annak megértése érdekében, hogy tudjuk, ez miért történik, tisztában kell lennünk azzal, hogy ezek az emberek miért vannak fent ezeken a bizonyos ismerkedős appokon. Sok társkeresőnek nem egyértelmű, de nem mindenki akar klasszikus párt találni magának. Vannak, akik csupán alkalmi partnert keresnek, vagy az önértékelésük növelésére törekszenek. Ráadásul az önértékelési zavarral küzdő emberek általában nem annyira elkötelezettek, így könnyebben válnak kámforrá.

A ghosting jelensége idáig is létezett, de a friss tudományos kutatások alapján napjainkban egyre inkább kezd elharapódzni. A pszichológus többek közt azt javasolta, hogy "növesszünk vastagabb bőrt", ne éljük bele magunkat túl korán egyetlen ismerkedésbe sem és akkor kisebb lelki sérülésekkel megússzuk, ha a másik fél hirtelen mindenféle magyarázat nélkül köddé válik.

A szakember azt is elmondta, hogy általában az elvárásaink is abszurdok, sokszor számunkra ismeretlen emberektől várunk magyarázatokat. Pedig, ha két ember az online téren kívül még sohasem találkozott, sokkal nagyobb az esélye a kapcsolat megszakadásának, ez a találkozások számának növekedésével arányosan csökken.

Ezenkívül az ismerkedésnél nem árt figyelni az apró jelekre, a másik ember jellemére, mert a későbbiekre nézve, ez is egy jó támpont lehet. Aki saját elmondása szerint is nehezen kötődő, valószínűleg velünk kapcsolatban sem fog másként viselkedni.

A ghosting ritkább, de annál fájdalmasabb változata, amikor valaki egy párkapcsolatból szál ki ilyen módon. Ilyenkor ezt a másik fél nagyon nehezen dolgozza fel, ugyanis az embereknek szükségük van a lezárás élményére. A többség hajlamos arra, hogy bele se gondoljon a másik perspektívájába, a helyzetet inkább a saját nézőpontjából pótolja ki, ezért magát  okolja a lezáratlan kapcsolatért.

Fontos tudni, hogy a ghosting a legtöbb esetben a másikról szól és, aki így viselkedik, ha vissza is térne az illető életébe, nagy eséllyel később ugyanígy megtenné.

Tisztálkodni muszáj: de milyen gyakran célszerű?

Jön a nyár, sokan menekülnek a meleg elől a zuhanyrózsa alá, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogyan célszerű mosakodnunk, tisztálkodnunk.

Képíró László bőrgyógyász szakorvos szerint mindenkinek megvan a saját tisztálkodási szokása. A szakorvos elmondta, hogy a bőrnek van egy természetes öntisztulási folyamata, melybe beavatkozni csakis korlátozottan érdemes, de természetesen a társadalmi elvárások mértékének megfelelően.

A bőrgyógyászok ajánlása szerint, a tisztálkodás optimális gyakorisága függ a hőmérséklettől, tisztasági körülményektől, és az ember egyéni izzadási szintjétől. Mosakodni naponta vagy kétnaponta szükséges, viszont a hónaljat és a nemi szerveket alapvető minden nap megmosni. Mivel a bőrünkön található olajréteget nem célszerű folyamatosan eltávolítani, ezért érdemesebb ritkábban fürdeni és többször zuhanyozni. Hogy milyen tusfürdőt, sampont használjunk, az bőrtípusfüggő, de az olajos készítmények előnyösebbek. A hagyományos szappan túlzottan szárítja, tönkreteszi a bőrt.

Abban gyakorlati jelentőség szerint nincs különbség, hogy reggel vagy este érdemes tisztálkodnunk, de az esti, ágyba fekvés előtti mosakodás higiénikusabb. A víz hőfokának választásakor érdemes nem túl forróra nyitni a csapot, testmeleg vízben végezni a műveletet Ezután ajánlott hidratáló testápolóval bekenni magunkat.

Képíró László azt tanácsolja, hogy hajat mosni zsírosodásra hajlamos típusú személyek hetente maximum kétszer, egyéb esetben egyszer mossanak, kivéve, nagyon szennyezett helyen tartózkodtak.

Az vagy, amit megeszel, szól a mondás és úgy tűnik, jogosan

Éppen zajlik a Dietetikusok Hete. Mely nemzetközi kezdeményezéshez a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is csatlakozott.

A dietetikusokat a felsőoktatásban képzik, ők azok a szakemberek, akik táplálkozástudományból szereznek diplomát. A terápiás dietetikusok kórházakban, szakrendelőkben, esetleg magánpraxisban tevékenykednek. Európában pillanatnyilag 35 000 dietetikus dolgozik.

Dietetikusok Hete
 
Dietetikusok Hete
 

A Dietetikusok Hete elnevezésű esemény célja egyrészt a szakma népszerűsítése, másrészt a helyes táplálkozás fontosságának hangsúlyozása, illetve a megfelelő táplálékbevitelre ösztönzés útján a betegségek megelőzése. Ugyanis egy megfontolt, tervezet étrenddel vagy diétával nagyon sokat javíthatunk aktuális egészségi állapotunkon.

Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Fülbevaló
2020. június 2. kedd 13:00
Szerkesztő-műsorvezető:
Kovács M. Veronika