„Klubrádió
Kovátsműhely

Ujjé, a Ligetben - Kovátsműhely

25/10/2020 21:01

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A témaadó dal a Ringlispíl. Első vendégünk Majkó Zsuzsanna helytörténész volt. Gajdó Tamás színháztörténész a városligeti színházi és mutatványos műfajokról mesélt.

2020. október 25. Kovátsműhely (2020. október 25., vasárnap 17:00)
52:56
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

A vasárnapi Kovátsműhely témaadó dala Ringlispíl. Adásunk első vendége Majkó Zsuzsanna helytörténész volt, akivel a - most már az Állatkertben álló, korábban a Városligetet díszítő - műemlék-ringlispílről, és a "lizsé"-ban zajló korabeli életről beszélgettünk.

Gajdó Tamás színháztörténész is adásunk vendége volt, vele a különféle, Városligetben száz éve dívó színházi és mutatványos műfajok voltak a témáink, és persze beszélgettünk Molnár Ferenc Liliom című drámájáról is.

Mutatványosnak lenni a Városliget fénykorában is presztízs volt, és most is az. A legnagyobb presztízsnek pedig a körhinta-üzemeltetés számított, különös tekintettel az akkor még a Ligetben található különleges körhintára, amely európai viszonylatban is egyedülállónak számított. Majkó Zsuzsannával erről a körhintáról, és annak üzemeltetőiről beszélgettünk. A körhinta eredetileg a vurstli játéküzemeinek egyike volt.

Maga a körhinta – Schäftner megbízásából – 1908-ban épült fel. Évtizedeken át egy volt a vurstli látványosságai közül, a szomszédságában felállított Feszty-körkép, a Klupáti-féle körhinta, a Pöltl-féle céllövölde, a plasztikon és a Fortuna mozgó mellett. Ezek a látnivalók az idők során vagy eltűntek, vagy máshová kerültek, így ez a körhinta az egyedüli, amely a vurstli 1910 és 1950 közötti korszakából megmaradt.

Bezár a budapesti Vidámpark
MTI Fotó: Beliczay László

A mi régi körhintánkat már évtizedek óta villanymotor hajtja, de arra vonatkozólag nincs biztos adat, hogy ez kezdettől fogva így van-e. Lehetséges, hogy a korai időszakban lovakkal, vagy pedig gőzgéppel hajtották a játékot, ám a legvalószínűbb, hogy már eredetileg is villanymotorral szerelték.

Mivel Majkó Zsuzsannának nem csupán a körhinta és a vurstli, hanem a mai Városliget is szívügye, így szóba került a Liget-projekt is. Vendégünk sajnálatosnak tartja, hogy a most parkként, pihenőhelyként szolgáló Liget a jövőben egyfajta látogatóközpontként fog működni.

Adásunk második vendége Gajdó Tamás színháztörténész volt, akivel a vurstli színházi, színpadi műfajairól beszélgettünk. Ma már elképzelhetetlen, de akkoriban olyan “látványosságok” fogadták az érdeklődőket, mint a “liliputi színház”, amelynek társulata csupa kisemberből állt.

A Városliget akkori közönsége, társadalmilag és kulturálisan vegyes rétegei legtöbbször élesen elkülönülve szórakoztak. Ez a területi elkülönülés azt eredményezte, hogy bizonyos helyeket – jégpálya, cirkusz, a parkok – az arisztokrácia és a polgári rétegek látogatták, míg másokat – elsősorban a vurstlit – az alsóbb rétegek.

Beszélgettünk még Feld Zsigmond színházáról, a Városligeti Színkörről, amely a német nyelvű színjátszással szemben az első magyar nyelvű előadásokkal szórakoztatta a közönséget.

Szóba került a legendás Hököm Színház, amely a Városligeti Színkör indulása után egy évvel a mai Széchenyi fürdővel szemben nyílt meg a tornyos-erkélyes kis piros tetős épület: a Hököm Színház, amely 1890-től 1893-ig működött. Erkélyéről torokhangon kiabáló, vékony, kissé torz külsejű ember, Bolond Laci produkálta magát csalogató reklámként. A „kikiáltó” voltaképpen a konferansziék elődjének tekinthető. De Bolond Laci kiváló fejszámoló is volt. A tömegből két hatjegyű számot kiáltottak föl, s ő egy pillanat alatt csalhatatlan pontossággal szorozta össze a számokat.

Nagyot ugrottunk az időben, hiszen ha a vurstliról van szó, kihagyhatatlan legnépszerűbb színpadi szerzőnk, Molnár Ferenc Liliom című műve - erről is beszélgettünk Gajdó Tamással.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Kovátsműhely
2020.10.24. 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás