„Klubrádió
Kovátsműhely

Akit a mozdony füstje megcsapott – Kovátsműhely

22/08/2020 12:34

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A Kovátsműhely vasárnapi daltörténete a színházról szólt. Aki egyszer beleszeretett a színházba, az nem szabadul tőle egykönnyen - vendégeinknek pedig eszük ágában sincs ilyesmit tenni. Adásunk első felében Kováts Kriszta Tóth Ildikó színművésszel beszélgetett a színészi lét nehézségeiről és boldogságáról, ezután pedig Kiss Péter ügyelővel néztünk be a színpad kulisszái mögé.

2020. augusztus 23. Kovátsműhely (2020. augusztus 23., vasárnap 17:00)
54:14
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

 
Kováts Kriszta és Tóth Ildikó
 

Tóth Ildikó egyik legsokoldalúbb színésznőnk. Gyakran emlegetik őt úgy, mint „eszköztelen” színészt, de emögött az eszköztelenség mögött természetesen rengeteg munka és tudatosság áll. Beszélgettünk arról, hogy Tóth Ildikó miért tartja magát szorongós színésznek, ennek kapcsán gyermekkori élmények is felmerülnek.

Bár Hatvanban egy szoba-konyhába született, mégis csodás és gondtalan gyermekkora volt, csupán a költözés jelentett számára egyfajta traumát. Kerestük a színészi szorongás gyökereit, de beszélgettünk arról is, hogy miért fontos a színház. Hogyan lehet hatással egy színész a nézőkre, hogyan gondolkodtat el, vagy akár változtatja meg életünket egy-egy előadás, és miért fontos, hogy így legyen? 

Tóth Ildikó művészi hitvallásáról is beszélt Kováts Krisztának.

 
Kováts Kriszta és Kiss Péter
 

Adásunk második felének vendége Kiss Péter ügyelő volt, aki elmondta, mit is csinál pontosan egy ügyelő, kik a legközelebbi munkatársai, és miért múlik nagyban rajta is egy-egy előadás sikere. Természetesen sztoriztunk is: mi történik, amikor „fellázad egy kellék”, amikor valami váratlan dolog történik a színpadon, és le kell ereszteni a függönyt, hogyan oldja meg az ügyelő és a színészek az olyan váratlan helyzeteket, mint például egy áramszünet.

Legendás színészeinkről és rendezőinkről is beszélgettünk, illetve vendégünk elmesélte, hogy annak idején, számítógépes technika híján hogyan oldottak meg olyan színpadi hatásokat, mint egy mennydörgés, eső, szél, vagy akár egy fegyver elsülése.


Tartsanak velünk vasárnap délután 17:00-tól.