„Klubrádió
Kovátsműhely

Vissza a jövőbe!

5/09/2020 15:28

| Szerző: Barna Zsuzsa/Klubrádió

A Kovátsműhely vasárnapi daltörténetét Kováts Kriszta A jövő mindig másoké című dala ihlette. Adásunk első felében Buzási Gábor ókorkutató volt a vendégünk, akivel Mózes történetéről beszélgetett a műsorvezető, Kováts Kriszta. A második részben pedig Rab Árpád jövőkutató érkezett hozzánk, akivel a jövőkutatás mibenlétét vitattuk meg, illetve azt, hogy milyen jövő-verziók lehetségesek az emberiség számára.

2020. szeptember 06. Kovátsműhely (2020. szeptember 06., vasárnap 17:00)
51:57
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

A zsidó népet Mózes vezette el az Ígéret Földjéhez, ő maga azonban már nem juthatott be oda. Buzási Gábor ókorkutatóval többek közt arról is beszélgettünk, hogy ez miért történhetett így, illetve sorra vesszük a különböző Biblia-értelmezéseket, fordításokat is. Az Ószövetség eredeti, héber szövegében ugyanis csupán mássalhangzók szerepeltek, a magánhangzókkal való kiegészítés már a következő korok tudósainak dolga volt. Így eshet meg, hogy Mózes halála és eltemetése is kétféleképpen értelmezhető: vajon maga Isten, vagy az emberek temették el őt? Buzási Gábor elmondja, hogy a szent szövegekben teljesen általános a többféleképpen értelmezhetőség, ezért fordulhat elő az is, hogy ő maga minél többször olvas el egy szöveget, annál több értelmezési réteg nyílik meg előtte, és annál több lesz a kérdés.

Mózesnek nem csak a halála, de az élete körül is rengeteg a rejtély, többek közt ezeket is megvitatta vendégünkkel Kováts Kriszta. Szó volt még arról, hogy miképpen, milyen módszerekkel érdemes olvasni a szent iratokat, illetve arról is, hogy témaadó dalunk szövegét miért látja a zsoltárokhoz hasonlatosnak vendégünk.

Kováts Kriszta és Rab Árpád
 
Kováts Kriszta és Rab Árpád
 

Adásunk második felében Rab Árpád jövőkutató volt a vendégünk, aki elmondta, miben áll és miért fontos a jövőkutatás, milyen területeken hasznosíthatjuk leginkább a kutatók által felhalmozott tudást, és hogy milyen biztonsággal állapítható meg, hogy mi lesz velünk öt, tíz vagy akár tizenöt év múlva.

Rab Árpád szakterülete az infokommunikáció, amely az egyik legfontosabb vonatkozása a jövőkutatásnak. Vajon átvehetik-e valaha is az emberek szerepét a robotok? Miért nem lesz képes soha egy algoritmusokon alapuló rendszer a kettős érzelmekre, és miért gondolhatjuk mégis azt, hogy bizonyos helyzetekben a mesterséges intelligencia önállósítja magát?

Ezekről is szó volt a Kovátsműhely vasárnapi adásában, de megbeszéltük azt is, hogy koronavírus-járvány megjelenése miért volt megjósolhatatlan, és milyen hatással lehet a jövőnkre.

Kovátsműhely
2020. szeptember 6. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsa