„Klubrádió
Kovátsműhely

Lakáskulcs nélkül

20/06/2020 14:26

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A Kovátsműhely vasárnapi daltörténetének témáját Kováts Kriszta Szent Péter című dala adta. Adásunk első vendége Iványi Gábor lelkész volt, aki prédikátorként több évtizede kiáll a szegények és hajléktalanok jogaiért, ám munkája nem merül ki ebben, hiszen az Oltalom Karitatív Egyesületben ő és munkatársai nap mint nap tevékenyen hozzájárulnak a leszakadt társadalmi rétegek életének jobbá tételéhez. A második részben Szalay Kriszta mesélt ‘Maradjunk annyiban’ című előadásáról, amely miatt évekkel ezelőtt napokat töltött az utcán, hajléktalannak beöltözve, de társadalmi aktivistaként azelőtt és azóta is aktívan segíti a rászorulókat.

2020. június 21. Kovátsműhely (2020. június 21., vasárnap 17:00)
54:07
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

Iványi Gábor lelkész az az ember, akinek a társaságában - Kováts Kriszta műsorvezető szavaival élve - egyszerűen csak jó lenni. Életét az elesettek megsegítésére tette fel; azoknak az embereknek a sorsát viseli szívén évtizedek óta, akiket nem emberként, hanem megoldandó problémaként tart nyilván az éppen aktuálisan regnáló hatalom. Sokminden változott a hajléktalanok életében a Kádár-korszak óta, és sokminden úgy is maradt. Tény, hogy a hajléktalanok problémáját azóta sem tudtuk megoldani. Iványi Gábor szerint a segítőkész emberség és az együttérzés az, amivel valóban hatékonyan lehet segíteni a leszakadt társadalmi rétegeknek.

Ő maga évekig prédikált az utcán a hetvenes években, hiszen saját egyházából ekkor éppen ki volt tiltva. Létrehozott egy olyan egyesületet, amely a fedél nélkül élni kényszerülőkön segít. Az elmúlt időben a bulvármédiában megjelent pletykákkal ellentétben pedig az Egyesülethez tartozó hajléktalanszállón és kórházban egyetlen pozitív koronavírus-esetet sem regisztráltak, noha több mint ezerfős csoporton végeztek mintát. Iványi Gábor arról is mesél, hogy a járvány alatt milyen nehézségekbe ütköztek segítő munkájukban, és szívmelengető történeteket mond arról, hogyan vészelték át az Oltalom Karitatív Egyesülettel ezt az időszakot.

Szalay Kriszta és Kováts Kriszta
 
Szalay Kriszta és Kováts Kriszta
 

Szalay Kriszta volt adásunk második vendége, aki már csak azért is szorosan kapcsolódik Iványi Gáborhoz, mert a járvány alatt önkéntes munkát vállalt az Egyesületnél; hetekig járta az utcákat, kutatva, hogy hol tudna segíteni. Kriszta társadalmi aktivistának vallja magát, hiszen amellett, hogy sikeres színművész, “civilként” a rászorulókat segíti. Monodrámája, a “Maradjunk annyiban” egy hajléktalan nő története, Lakatosné Jutkáé. Kriszta napokig élt az utcán, mielőtt az előadás megírásába belekezdett volna, Lakatosné Jutkával pedig, kimondhatjuk: életre szóló barátságot kötött.

 

Kovátsműhely
2020. június 21. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsanna