„Klubrádió
Kovátsműhely

El condor pasa

4/10/2020 13:05

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A Kovátsműhely vasárnapi témaadó dala a Kováts Kriszta és Sebestyén Márta által közösen énekelt El condor pasa. Az első részben Sajó Tamás művészettörténésszel, világutazóval beszélgettünk a dél-amerikai őslakosok kultúrájáról, aztékokról, majákról, napkultuszról, véráldozatról, és a sámánok különleges varázsfőzetéről. A második részben Perger Guszty ütőhangszerművész érkezett hozzánk, és nemcsak mesélt nekünk a tradicionális dél-amerikai ütőhangszerekről, de azt is megmutatta, melyik hogyan szól.

2020. október 04. Kovátsműhely (2020. október 04., vasárnap 17:00)
51:52
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

Sajó Tamás művészettörténész Berlinben él, és a járvány előtt rendszeresen szervezett utakat dél-amerikai országokba. Nem véletlen tehát, hogy éppen ő volt adásunk első vendége. Elmesélte, miért volt olyan fontos a Nap az azték kultúrában, beszélgettünk különféle istenségekről; így többek közt megtudhattuk, ki volt Quetzalcoatl, azaz Tollaskígyó, aki a legenda szerint a kultúrát hozta el az embereknek. Az őslakosok vallási mítoszaiban hatalmas szerepet kaptak a természeti jelenségek és az állatok is, nem véletlen tehát, hogy hitük szerint bizonyos istenek állatok képében jelentek meg.

A Nap mellett a vér is fontos szerepet játszott az életükben, ezért bizonyos istenségeknek ténylegesen is vérrel, gyakran emberáldozatokkal „kedveskedtek”. Így meghalni kifejezetten kiváltságnak, megtiszteltetésnek számított. Sajó Tamás elmesélte, miért fogadták eleinte örömmel az őslakosok a spanyol konkvisztádorokat, és ily módon hogyan haltak ki a középkorban még virágzó dél-amerikai kultúrák.

Beszélgettünk még a sámánok (egyben varázslók és gyógyítók) szent italáról, az ayahuascáról is, amelyet a “lélek indája” néven is ismerünk, és napjainkban komplett turisztikai ág épül rá Dél-Amerikában.

 
Kováts Kriszta és Perger Guszty (kép: Klubrádió)
 


A második rész vendége Perger Guszty ütőhangszerművész, aki egyben hangszerkészítő is. Tradicionális perui és kubai hangszereket hozott magával, így nem csak azt tudhattuk meg, hogy hogyan született annak idején például a rumbatök vagy a bongó nevű hangszer, de Guszty meg is szólaltatta azokat.

Az őslakosok leggyakrabban növényekből, természetben is fellelhető elemekből készítették ezeket a ritmushangszereket, például kaktuszból, kavicsokból vagy tökből. Vendégünk az adás végén egy olyan speciális tárgyat is mutatott, amelyet eredetileg szamárállkapocsból készítettek, de hallhattuk azt is, milyen hangot ad ki egy tucat egymáshoz verődő lámaköröm. Természetesen ma már mindezeket modern anyagokból is elő lehet állítani.

Adásunkban Guszty megszólaltatott egy igazi sámándobot is, ennek kapcsán pedig beszélgetünk szertartásokról, beavatásról is. Vendégünk szerint minden dob átveszi készítőjének energiáját, illetve arról is beszélt, hogy még az ugyanabban a műhelyben, ugyanazokból az anyagokból elkészült hangszerek hangja között is különbség van.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Klubrádió

Kovátsműhely
2020. október 4., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta