„Klubrádió
Kovátsműhely

Tititá – Altatódalok, gyerekdalok Halász Judittal

11/10/2020 15:52

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

A vasárnapi Kovátsműhely témáját egy altatódal adja, a Tititá. A műsorvezető, Kováts Kriszta annak idején ezzel altatta saját kislányát. Ennek kapcsán Novák Jánost, a Kolibri Színház igazgatóját faggatta arról, hogy a csecsemőszínházban hogyhogy nem alszanak el a csecsemők, majd Halász Judit érkezett hozzánk, aki évtizedek óta a kicsik és a nagyok kedvence.

2020. október 11. Kovátsműhely (2020. október 11., vasárnap 17:00)
51:48
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

Novák János és társulata fokozatosan kísérletezte ki a csecsemőszínházat, külföldi példákból is merítve. Elmondta, hogy ugyan általános recept nincsen és nem is volt erre a műfajra, azonban a picik reakcióit figyelve kialakult egy módszer, amely kétségkívül nagyon jól bevált. A ritmus, a zene, az egyszerű történetek, színpadi átalakulások lenyűgözik a legkisebbeket. Szó volt még a szülői hozzáállásról is: nem egyszer előfordul, hogy egy-egy előadás alkalmával a szülők egészen új dolgokat tudnak meg gyermekeikről, miközben reakcióikat figyelik. Novák János elmondta azt is, hogy a felnőttek gyakran zavarban vannak, ha gyermekük megindul a színpad felé, de ez a zavar hamar oldódik, hiszen a csecsemőszínházban teljesen természetes, ha a picik fel akarják fedezni a színpadon látott csodákat. 

 
Kováts Kriszta és Novák János
 

Ennek a típusú színháznak szerves részét képezik a mondókák, a ritmusos, ismétlődő zenék és dallamok, amelyeket a kicsit gyakran évek múltán is fel tudnak idézni.

Egy biztos: a csecsemőszínházban nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki elalszik.

Adásunk második vendége Halász Judit volt, aki évtizedek óta a gyerekek és szüleik kedvence.

Halász Juditnak már az édesanyja is egyfolytában énekelt otthon, így nem csoda, hogy ő maga is kórustag lett már gyerekkorában.

 
Kováts Kriszta és Halász Judit
 
 

Elmesélte énekesnői karrierjének kezdeteit is - hiszen mire első lemeze megjelent, már elismert és ünnepelt színésznő volt. Az ő nevéhez köthetjük a Csiribiri vagy a Micimackó című slágereket, és neki köszönhetjük azt is, hogy a születésnapokon nem a Happy Birthday magyar verzióját énekeljük legtöbbször, hanem a Boldog születésnapot! Című dalt. A művésznő felidézte azt a pillanatot is, amikor egy futballstadionnyi ember énekelte ezt a dalt az egyik születésnapos játékosnak, ami érthetően hatalmas élmény volt számára.

Szóba jöttek természetesen az unokák is, akiknek kicsi korukban szintén sokat énekelt. Azt is elárulta, hogy a közhiedelemmel ellentétben a gyerekközönség nem feltétlenül hálás, hiszen a picik nagyon őszinték, így soha nem udvariasságból tapsolnak - a gyerekek körében aratott siker tehát nagyon is értékes.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Klubrádió

Kovátsműhely
2020. október 11., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta