„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Civilizációk találkozása 2. rész – Történetek az új világból

7/11/2021 13:33

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk korábban elkezdett sorozatunkat, amelyben azzal foglalkozunk, hogyan ábrázolják a különböző filmeken a civilizációk egymással találkozását, vagy éppen összeütközését.

2021. november 06. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2021. november 06., szombat 13:30)
27:59
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádámmal még maradtunk az új világnál, ahogy az első beszélgetésnél, hiszen rengeteg film készül, amely az őslakosok és az odaérkező európaiak ismerkedését, majd később viszonyát mutatja be.

Némi aktualitást is nyert a sorozat aktuális epizódja, hiszen néhány napja genetikai vizsgálat révén, Dél-Dakotában azonosították a híres sziú vezető, Ülő Bika dédunokáját. Erről a Live Science számolt be. Ernie LaPointe régóta büszkélkedett származásával, a rokoni kapcsolatot viszont csak most, Ülő Bika hajának elemzésével tudták egyértelműen bizonyítani. Az interjúban vizsgált filmek közül az első, amelyről a történész, politológussal beszélgettünk A nő, aki előttünk jár című dráma volt, amely éppen Ülő bikáról szól. Pontosabban a lakota törzsfőnök és egy New Yorkból érkező özvegyasszony kapcsolatáról. A valós eseményeken alapuló történetben a festőnő azért érkezik a sziúk földjére, hogy lefesse a törzsfőt. Az ismeretségből hamar barátság lesz, és lassan átlátja a nő az őslakosok helyzetét, a háború utáni feszült viszonyt, és felismeri a tényt, hogy éppen most „szabadítják” meg a saját földjüktől az indiánokat. Ezt természetesen nem nézi tétlenül, és úgy dönt, segít az őslakosoknak, hogy amennyire lehet, érvényesíthessék a jogaikat. Ténykedéseit persze nem nézik jó szemmel a városiak.

A műsor folytatásában kitértünk a Ramona című 1884-es regény adaptációira. Volt belőle pár: 1910-ben, 1916-ban, 1928-ban és 1936-ban is vászonra vitték a történetet, sőt még mexikói telenovella is készült belőle.

Paár Ádám a leghíresebb őslakos nőről szóló filmről is beszélt. A korábbi adásban a Disney tolmácsolásában bemutatott Pocahontas-sztorival foglalkoztunk, ezen a héten Az új világ című Terrence Malick filmmel, amely már jóval magasabb valóságtartalommal, illetve sokkal naturalistább és brutálisabb módon mesélte el a korábban erősen romanticizált történetet.

A sorozatot a következő adásban folytatjuk olyan filmek vizsgálatával, mint A misszió vagy az Indiánok – Felkelés az őserdőben.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2021. november 6. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes