„Klubrádió
Galaxis kalauz

Így megy ez… A zseniális Vonnegutra emlékezünk

14/11/2020 07:52

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

11. hó 11-én került sor a Galaxis kalauz 111. epizódjára. Mintha csak így terveztük volna, de nem. Tökéletesen a véletlen műve. Habár Kilgore Trout bizonyára remek történetet szőne köré. És, hogy miért pont ő? Mert éppen november 11-én született a fiktív író karakterének megalkotója, Kurt Vonnegut. 1922. november 11-én. És 2007-ben hunyt el. 

2020. november 11. Galaxis kalauz (2020. november 11., szerda 15:00)
48:27
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes Szerkesztők: Lay Viktória, Timár Ágnes
Vonnegut egészen rendkívüli alakja volt a világirodalomnak. Ahogyan ma is az. Műveit még halála után is újra és újra kiadják a világ különböző pontjain. A műsorban elsőként egy személyes történettel emlékeztünk Vonnegutra. Váradi Júlia kolléganőnk volt olyan szerencsés, hogy még évekkel ezelőtt New Yorkban találkozott az íróval, és ennek a többórás kedélyes beszélgetésnek a történetét mondta el a hallgatóknak.

A beszélgetésből kiderült, hogy több művet bár angolul olvasott Vonneguttól, néhány esetében kifejezetten a magyar változatot kereste.

A magyar fordításra pedig valóban nem lehet panasz. Borbás Mária ültette át Vonnegut legtöbb könyvét magyarra, de Szántó György Tibor is többször vállalta a fordítás feladatát. A folytatásban ő mesélt a kivételes író életéről és munkásságáról. Szántó György Tibor elmondta, hogy Vonnegut német gyökerei hogyan határozták meg nem csak a művei tárgyát, de azok megítélését is, valamint hogy Az ötös számú vágóhíd milyen elementáris hatással volt Drezda fellendítésében.

 
Vonnegutot ábrázoló festmény egy indianapolisi ház falán (Deltapilot97/Wikimedia Commons)
 

Vonnegut egyéni írói hangját többek között az is bizonyítja, hogy akár Az ötös számú vágóhidat, akár a Bajnokok reggelijét nézzük, mindkettő filmes feldolgozása legalábbis hiányérzetet keltett a nézőben. Persze az adaptálhatatlanságot sok minden okozhatja, ezek közül csupán egy az írásmód képesíthetetlensége. Hogy mi lehet még a gátja annak, hogy jó film szülessen egy regényből vagy egy színdarabból, arról Baski Sándor filmkritikus beszélt a műsorban. Elmondta, regények esetén épp annyira jelenthet problémát, ha a filmesek nagyon elrugaszkodnak az eredeti műtől, mint ha oldalról oldalra szeretnék vászonra vinni azt. A filmes újságíró a színdarabok hordozta veszélyekről is beszélt. Arról, hogy milyen eszközökkel próbálják az alkotók elkerülni, hogy mozijuk túl teátrális legyen, esetleg abba a hibába essen, hogy ne tudjon kimozdulni arról az egy helyszínről, ami egy színpadi előadásnak elegendő.

És amiről nem beszéltünk az interjúban: néha mindez csak azon múlik, hogy az illető, aki nekifog a munkának, vajon képes-e az adaptálásra. Ez persze nem csak a filmkészítés területén fontos tulajdonság. Az ember bizonyos fokú alkalmazó- és alkalmazkodóképessége elengedhetetlen a mindennapi élethez. A legfontosabb persze, hogy megtaláljuk a megfelelő arányt a kettő között, mondta el a szakember a következő interjúban. Kaposi Kálmán pszichológus kiemelte, ha az egyén és a világ egymáshoz idomulásáról van szó, szinte minden esetben végül a világ nyer. A külvilág ebben az esetben pedig értelmezhető munkahelyként, családként, párkapcsolatként is. Vagyis mások igényeit figyelembe véve mégis csak akkor járunk a legjobban, ha igyekszünk a magunk mentális jólétét előtérbe helyezni, ha döntési helyzetbe kerülünk.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Deltapilot97/Wikimedia Commons

Galaxis kalauz
2020. november 11., szerda 15:00
Műsorvezető: Timár Ágnes

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás