„Klubrádió
Kovátsműhely

Che Guevara: gyilkos vagy szabadságharcos?

12/05/2022 14:55

| Szerző: Klubrádió

A Kovátsműhely legutóbbi adásában Kováts Kriszta újabb daltörténettel jelentkezett: Andrew Lloyd Webber és Tim Rice Evita című rockoperájából énekelte el Eva és Che keringőjét Szakácsi Sándorral közösen, Miklós Tibor magyar szövegével, utána pedig előbb Krajcsi Sándor történész doktorandusz hallgatót kérdezte Che Guevara életútjának sarkalatos pontjairól, majd az ismert televíziós személyiséget és volt diplomatát, Horvát Jánost kérdezte a forradalmár kubai emlékezetéről és saját ehhez kapcsolódó kubai élményeiről.

2022. május 08. Kovátsműhely (2022. május 08., vasárnap 17:00)
51:13
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk

Kováts Kriszta a rockopera első magyar előadásából énekelte a dalt.


A huszadik századi nyugati emlékezet és gondolkodás egyik leginkább legendás alakja a dél-amerikai forradalmár, Ernesto Che Guevara.
Az argentínai születésű kubai fegyveres lázadó és politikus Fidel Castro társaként vette át a hatalmat a karibi szigetországban, néhány évnyi kormányzati részvétel után azonban újabb kalandokat keresett magának, s végül a bolíviai felkelés leverése során végezték ki. Hogy miért ő lett a meg nem alkuvó forradalmár mintapéldája az 1968 utáni euroatlanti köztudatban, annak részben kézzelfogható okai vannak, hisz valóban nem tagozódott be olyan mértékben a hatalom megszilárdult gyakorlásába, mint Castro vagy rendszerének többi működtetője. Ettől azonban még ő maga se volt igazán különb a többiektől, ha a hatalmi zsarnokság működésének természetéről volt szó; talán csak annyiban, hogy nyíltan is vállalta az elkövetett brutalitásokat. A Kovátsműhely mai adása teljes egészében őróla szólt, miután Kováts Kriszta a róla is szóló dalt énekelte el a híres Evita-rockoperából. Az adás első felében egy doktorandusz történész hallgató, a terület kutatója, Krajcsi Sándor avatott be Che ifjúságába, baloldalivá válásába, majd ténykedésének egy-két részletébe.

Második vendégként pedig egy ha nem is Che Guevarához hasonló mértékben, de Magyarországon mégiscsak igen legendás volt diplomata és televíziós személyiség, Horvát János érkezett a stúdióba, akivel az énekes-műsorvezető a szintén ikonikus dal, az ezúttal a Buena Vista Social Club előadásában elhangzó Commandante Che Guevara után Che mai kubai emlékezetéről és Horvát ezzel kapcsolatos személyes ottani élményeről, valamint más anekdotákról beszélgettek, illetve a latin-amerikai felkelő arcélén is árnyaltak még néhány elemet. Például különleges történetként egy szintén argentin származású kubai vendéglős is szóba került, aki azonban nemcsak Che Guevara általános iskolai osztálytársa volt, hanem fiatalkorában itt végezte az orvosi egyetemet és évekig Újpesten praktizált körzeti orvosként – míg aztán Che Guevara látogatásakor tolmácsnak kérték föl, így aztán újra rábukkantak egymásra.

Kováts Kriszta Horvát Jánossal. Fotó: Klubrádió

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást!

Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Az énekes-műsorvezető ugyancsak Webber és Rice másik rockoperájából, a Jézus Krisztus Szupersztárból énekli el Mária Magdolna dalát – ezúttal angolul – , ezután előbb Széplaky Gerda filozófussal és esztétával beszéli át Mária Magdolna alakját, majd Tátrai Júlia művészettörténészt kérdezi az őt ábrázoló festményekről.

Tartsanak velünk most vasárnap is, vagy hallgassák az adást a Klubrádió archívumában, illetve podcastként!

A most vasárnapi dal:

(Címlapi kép: Pixabay)

Kovátsműhely
2022. május 8., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta