„Klubrádió
Kovátsműhely

Álmok és valóságok

15/06/2022 13:57

| Szerző: Klubrádió

A Kovátsműhely legutóbbi adásában Kováts Kriszta újabb daltörténettel jelentkezett: ezúttal Fantine dalát énekelte el A nyomorultak című világhírű musicalből Álmodtam én egy álmot címmel, majd először Forgách András írót kérdezte az eredeti regény szerzőjéről, Victor Hugóról, utána pedig Sasvári Sándor színművésszel beszélgetett, aki több szereposztásban is hosszú ideig játszotta a musicalben Jean Valjean szerepét.

2022. június 12. Kovátsműhely (2022. június 12., vasárnap 17:00)
50:22
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk
Az adás témaadó dala: 

A Kovátsműhely legutóbbi adásában ismét a magyar musicalprodukciók felé vette az irányt, az énekes-műsorvezető felidézte régi szerepét a Rockszínház Nyomorultak-előadásában, amely Claude-Michel Schönberg, Alain Boublil és Jean-Marc Natel eredetileg francia, de valójában Londonban, majd a New York-i Broadwayen nagy világsikerre szert tevő musical első magyar változata volt. A Fantine-ként elénekelt dal után először Forgách András író segített tájékozódni a mű alapját képező eredeti regény és szerzője, Victor Hugo terén. A francia nyelv műfordítójaként is tevékenykedő és a francia irodalmat jól ismerő író elmondta, hogy kortársai, Balzac és Flaubert lenézték Hugót éppen amiatt az olvasóbarát szövegszerkesztési elve miatt, amely megalapozta a regény jelentős sikerét. Ettől azonban még Hugo műve valóban nagyszabású, csak megfelel a kor elvárásainak is: a megoldatlan problémákkal kapcsolatos álmokat és valóságokat mutatja be.

Kováts Kriszta Forgách Andrással és Sasvári Sándorral

A beszélgetés után a musical egy későbbi magyar színpadra állításából hangzott el egy dal, amelyet Sasvári Sándor énekelt Jean Valjeanként. Ezután a művész a magyarországi és németországi musicalkarrierjéről mesélt Kováts Krisztának, azt is beleértve, hogy az eredeti, kisebb szerepe után először a duisburgi előadásban választották ki a főszerepre, majd ugyanezt később Magyarországon is énekelte. A színész az adásban érzékletesen beszélt a szerep és az előadással járó életforma érzelmi szerepéről is az életében, és a németországi élet részleteibe is beavatott.

A beszélgetések az itt olvasható részeken túl is számos érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást!

Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Az énekes-műsorvezető ezúttal Gallai Péter és Fábri Péter Kolumbusz-rokckoperájából énekli el a Nem értem című dalt, majd először Ginelli Zoltán kritikai földrajztudóssal beszélget a bennszülöttek és gyarmatosítók kommunikációjáról, majd ugyanerről kérdezi nyelvi szempontból Nádasdy Ádám költőt, műfordítót és nyelvészt. Tartsanak velünk most vasárnap is, vagy hallgassák meg az adást a Klubrádió archívumában, illetve podcastként!

Következő vasárnapi dal: 

(Címlapi kép: Pixabay)

Kovátsműhely
2022. június 12., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta