„Klubrádió
Kovátsműhely

Kinyílott a cseresznyefavirág

11/06/2022 18:42

| Szerző: Klubrádió

A Kovátsműhely legutóbbi adásában Kováts Kriszta újabb daltörténettel jelentkezett: ezúttal a Szakura, vagyis magyar nevén Cseresznyefavirág című japán népdalt énekelte el Victor Máté hangszerelésében és Fábri Péter magyar szövegével, majd Cseresnyési László nyelvésszel és Mecsi Beatrix japanológussal, művészettörténésszel beszélgetett a japán népszokásról.

2022. június 05. Kovátsműhely (2022. június 05., vasárnap 17:00)
49:54
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk
Az adás témaadó dala: 

A Kovátsműhely legutóbbi adásába ismét a különböző népek kultúráját mutatta be, ezúttal egy meghatározó japán népdalt, a Szakurát énekelte el Kováts Kriszta énekes-műsorvezető Fábri Péter magyar szövegével, Cseresznyefavirág néven.

Kováts Kriszta Cseresnyési Lászlóval és Mecsi Beatrixszal. Fotó: Klubrádió

A cseresznyefavirágzás szemlélése Japánban messzire visszanyúló népszokás, a stúdióban erről beszélgetett utána az adás két vendége, a sok évtizedig Japánban élt Cseresnyési László nyelvész, valamint Mecsi Beatrix, aki Korea-szakértősége mellett japanológus és művészettörténész is. A vendégek a népszokás eredetét, a mai korra jellemző gyakorlatát és Japánnal kapcsolatos további érdekességeket is ismertették, az adás közepén pedig a dal erdeti japán változata is elhangzott.

Aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, az kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást!

Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Az énekes-műsorvezető ezúttal A nyomorultak című világsikerű musicalből énekli el Fantine dalát, Álmodtam én egy álmot címmel, majd utána először Forgách András írót kérdezi az eredeti regény szerzőjéről, Victor Hugóról, azt követően pedig Sasvári Sándor színművésszel beszélget, aki hosszú ideig több előadásban is játszotta Jean Valjean szerepét. Tartsanak velünk most vasárnap is, vagy hallgassák meg az adást a Klubrádió archívumában, illetve most már podcastként is!

Következő vasárnapi dal: 

(Címlapi kép: Pixabay)

Kovátsműhely
2022. június 05., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta