„Köszönjük,
Publicisztika
A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete
Publicisztika

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete

Lélegzetvételhez csak akkor jutottam, mikor elment mellettem valaki. Ilyenkor három másodpercig hidegnek éreztem a teste által kavart légmozgást. Ilyen lehet a pokol – gondoltam. Megfősz a saját levedben, miközben érzed a szellemek jéghideg áthúzását.

"Nem azt mondták Feri…" – Kárpáti Iván jegyzete

11/06/2024 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván

Horn Gábor, némileg oldott állapotban 2008-ban már egyszer összefoglalta a lényeget, és lefordította, hogy valójában mit üzennek a választók Gyurcsánynak.

2024. június 11. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2024.06.11.
01:33
00:00

Akkor fussunk neki még egyszer, így a választás után. Nem nagyon tudok mást mondani, mint két hete. Gyurcsány Ferencnek csöndesen vissza kellene vonulnia. A vasárnapi bukás után azt fejtegette: új fejezet kezdődött a magyar politikában, meg kell győzniük a választókat arról, hogy a szociáldemokrata politikát érdemes megőrizni és támogatni. Egyetértek. Fontosnak tartom, hogy a baloldali értékeket Magyarországon hiteles és főleg sikeres emberek képviseljék. Még akkor is, ha erre amúgy nem nagy a kereslet mostanában. Gyurcsány Ferenc viszont 2006 ősze óta menekül a saját sorsa elől. Mire számít? Mi a célja? Mit ígérhet? Hányszor kell felkenődnie az üvegplafonra, ami ráadásul egyre alacsonyabbra kerül? Legalább csinálhatna úgy, mint egy európai értelemben vett demokratikus párt vezetője, és egy ilyen kudarc után felajánlhatná a lemondását, gesztusként. De nem. Underwoodék úgy látszik nem léphetnek hátra. Másrészt ott van az a probléma, hogy a DK maga Gyurcsány Ferenc, ha ő megy, akkor mi marad? Szerencsére ezt a problémát nem nekem kell megoldanom. Amúgy Horn Gábor, némileg oldott állapotban 2008-ban már egyszer összefoglalta a lényeget, és elég pontosan lefordította, hogy valójában mit üzennek a választók Gyurcsánynak. Akkor sem akarta megérteni.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2024. június 11-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Forrás: Gyurcsány Ferenc/Instagram