„Köszönjük,
Publicisztika
Jelentés szögesdrót országból – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Jelentés szögesdrót országból – Hardy Mihály jegyzete

A kiindulási pont mindenképpen az, hogy az Orbán-kormány gyakorlatilag felszámolta a menekültügyi ellátási rendszert, lehetetlenné tette, hogy normális (értsd: európai) eljárásban megállapítsák, hogy ki jogosult védelemre és ki a gazdasági bevándorló vagy egyéb kalandor, védelemre nem jogosult személy.

Lista – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Lista – Szénási Sándor jegyzete

Maradt még Deutsch "náci tempó” szövege. Tényleg joga van egy embernek másokat egy listázás miatt lefasisztázni, akinek a haverjai folyamatosan listáznak és bélyegeznek meg egész társadalmi csoportokat? Vagy azért, mert liberális, vagy annak kinevezett filozófusok, vagy pedofilként kezelt melegek, vagy az ún. Soros-hálózat "ördögien gonosz” figurái, köztük a TASZ nevesített munkatársai, vagy külföldi ügynöknek titulált civilek, vagy be nem hódolt kisegyházak, lázadni merészelő tanárok, a kormánylapban szégyenlistára került bírók, orvosok, ellenzéki művészek, vagy Kövér László szép szavaival "nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terroristák”: értsd újságírók.

Pokoli trófeák – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Pokoli trófeák – Rózsa Péter jegyzete

Éppen egy nappal az Európai Parlamenti képviselő választás előtt jelentette be az Akadémiai Dolgozók Fóruma, hogy mivel az egyetem a Lex CEU óta már nem vett fel újabb hallgatókat a magyar akkreditációs képzésre, és közben a Bécsbe költözött / űzött kampuszon felépült a teljes képzési rendszer, végleg befejezik az oktatási tevékenységet.

A nyelvtudás hiánya – Hardy Mihály jegyzete

16/05/2024 18:03

| Szerző: Hardy Mihály

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Így jár az, aki pusztán a Google-fordítóra hagyatkozik, meg a sanda politikai reflexeire.

2024. május 16. Esti gyors-részlet (2024.05.16. Hardy Mihály jegyzete)
02:51
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában a … nyelvtudásról? Vagy éppen annak hiányáról. Ezen a téren mi magyarok nemigen büszkélkedhetünk, sem a világnyelvek, sem a szomszédos országok nyelvének ismeretével. Kevesen és sokszor rosszul beszélnek bármilyen idegen nyelven, de hogy a Karmelita Palotában is csehül állnak a nyelvtudással, azt nem gondoltam volna.

Szögezzük le: maga a miniszterelnök tűrhetően, tárgyalóképes szinten beszél angolul, még ha elég csapnivaló kiejtéssel is, de pontosan fejezi ki magát. Azok azonban, akik a sajtó- és propagandagépezetében meg a Facebook-oldalán publikálnak, bizony megint elégtelenre vizsgáztak, mondhatni leszerepeltek, a kenyéradó gazdájukkal egyetemben. Aki vagy akik az Index és az Origó nevű heccportál nyomdokain haladva siettek ezt leírni a miniszterelnök Facebook-oldalán, az ő nevében, szó szerint idézem: "A szlovák miniszterelnök ellen egy baloldali aktivista merényletet követett el.”

Így jár az, aki pusztán a Google-fordítóra hagyatkozik, meg a sanda politikai reflexeire. A 71 éves szlovákiai merénylőt ugyanis a legnagyobb igyekezettel sem lehet a "balos" kategóriába betuszkolni, eddig megismert cigányellenes opusai sokkal inkább a szélsőjobb térfélre helyezik Juraj Cintulát, aki egyébként Léva városának a lakója. Ami szlovákul "levicky spisovatel"-t jelent, azaz lévait vagy lévai illetőségű írót. Ahogy azt a pozsonyi Új Szó magyar munkatársai is megírták ma délután, a félrefordítás alighanem a Google-nak és az erőltetett politikai szándéknak egyszerre köszönhető. Ők így fogalmaznak: Arra gondolhatunk, hogy piszkos politikai propagandaokok miatt mindkét portálnak jól jön, hogy egy "baloldali” költő lőtte meg Robert Ficót (aki egyébként szintén »baloldali«). Azt is megírják, hogy amúgy szlovákul a baloldali költőt "lavicovy básnik-nak” nevezik valójában.

Sietek leszögezni, hogy az erőszaknak, különösen a politikai erőszaknak minden formáját mélységesen elítélem és megvetem. Ahogy a józan észen és a nyelveken elkövetett erőszakot is. Persze tudjuk jól, a hazai kormányzati politikai kommunikációban minden övön aluli ütés megengedett, élnek is vele úton-útfélen. Bár legalább a miniszterelnök tudhatná jobban, hogy ki a lévai és ki a baloldali…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2024. május 16-i adásában hangzott el.