„Köszönjük,
A lényeg

Meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt

15/05/2024 15:14

| Szerző: Klubrádió

Meglőtték Robert Ficót a szlovák a kormány handlovái kihelyezett ülése után, a miniszterelnököt kórházba szállították – írja a Denník N. 

A lap azt írja: a helyi kultúrház előtt dördültek el a lövések, amikor Fico az emberek közé ment. Handlova 180 kilométerre északkeletre található Pozsonytól.

Közölték: a Denník N riportere, Daniel Vražda a helyszínen volt, az incidenst nem látta, de néhány lövést hallott eldördülni. Azt is látta, ahogy a testőrök felemelték a földről a miniszterelnököt, autóba tették és elszállították.

A helyszínen tartózkodó tanúk szerint Fico az őt üdvözlő emberek közé ment, amikor a lövések eldördültek. Fico ezek után a földre esett.

A merénylőt a rendőrök elfogták és lefegyverezték. A környéket a rendőrség körbeszalagozta és kiürítette. A testőrök gondoskodtak a többi kormánytag biztonságáról. Íme egy videó a támadó elfogásáról:

Plus7Dní információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések. A lövések a lap szerint azután dördültek el, hogy valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide!”. A cikk szerint úgy tűnt, a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés.

Később a Pluska című lap arról írt, hogy Robert Ficót helikopterrel vitték kórházba Besztercebányára. Ezt írja a BBC is.

Robert Fico Facebook-oldalán 16 óra után jelent meg egy frissítés. Eszerint a szlovák miniszterelnököt „több lövés érte, és jelenleg életveszélyes állapotban van”, és helikopterrel szállítják a közeli Besztercebányára.

Zuzana Caputová szlovák államfő élesen elítélte a Fico elleni „brutális és vakmerő” támadást. „Sokkolva vagyok. Robert Ficónak sok erőt kívánok ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból” – fogalmazott a köztársasági elnök.

A merénylet után megszakították a szlovák parlament ülését. Ezt Ľuboš Blaha, a kormánypárti SMER képviselője, a parlament elnöke jelentette be, miközben az ellenzék felé fordulva kijelentette, „ez a ti művetek”. A vádra az ellenzéki képviselők kiabálással és szitkozódással válaszoltak.

Michal Šimečkát, a PS elnökét sokkolta és elborzasztotta a Robert Fico elleni merénylet híre. „Egyértelműen és élesen elítélünk bármiféle erőszakot. Bízunk benne, hogy Fico kormányfő rendbe jön, és ezt a szörnyű tettet mihamarabb felderítik.” – teszi hozzá a Denník N.

"A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni támadás megdöbbentő" – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en (Twitteren). "Határozottan elítéljük a szomszédos partnerállamunk kormányfője elleni erőszakos cselekményt. Minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy az erőszak ne váljon normává semmilyen országban, formában vagy szférában. Őszintén reméljük, hogy Robert Fico hamarosan felépül, és szolidaritásunkat fejezzük ki Szlovákia népével" – fogalmazott.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Darko Bandic)