„Köszönjük,
A lényeg

Nemzetközi reakciók: Zelenszkij határozottan elítéli, megdöbbentőnek nevezte a Fico elleni merényletet

15/05/2024 17:18

| Szerző: Klubrádió

Nemzetközi politikai vezetők, államfők sorban reagálnak a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletre.

Joe Biden amerikai elnök is nyilatkozott a Robert Fico elleni támadás kapcsán. Kijelentette, hogy Jill nevű feleségével együtt imádkoznak a gyors gyógyulásáért. Hozzátette, hogy az amerikai nagykövetség kapcsolatban áll a szlovák kormánnyal és készek segíteni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felháborodott a Robert Fico elleni merénylet miatt – közölte a Kreml. Putyin szerint ez a förtelmes bűncselekmény semmivel sem magyarázható. „Robert Ficót bátor és elszánt embernek ismerem. Nagyon remélem, hogy ezek a tulajdonságai segítenek neki túlélni ezt a nehéz helyzetet” – mondta az orosz elnök. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte, elítéli a Fico elleni „aljas támadást”.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára megrendülését fejezte ki a Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen elkövetett bűncselekmény kapcsán. „Sokkolt és megrendített Robert Fico meglövése. Sok erőt és mielőbbi felépülést kívánok neki. Gondolatban Robert Ficóval, a szeretteivel és Szlovákia polgáraival vagyok” – írta az X-en közzétett bejegyzésében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök X-en (Twitteren) arról írt, hogy megdöbbentő a Robert Fico elleni támadás. Hangsúlyozta: határozottan elítélik a szlovák államfő elleni erőszakos cselekményt.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szintén az X-en közzétett bejegyzésében üzent közvetlenül Ficónak, mondván, hogy „gondolatai vele vannak ebben a nagyon nehéz pillanatban”.

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak is reagált a friss hírre, és sokkolónak nevezte. Az X-en azt írta: „Sokkolva hallottam ezt a szörnyű hírt. Minden gondolatunk Fico miniszterelnökkel és családjával van”.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök „mélységesen megdöbbent” a lövöldözés hírére, és azt mondja, hogy az elkövetőket felelősségre kell vonni.

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint a lövöldözés „sokkoló”, és gyors felépülést kíván Ficónak.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szintén „mielőbbi felépülést” kívánt Ficónak, hozzátéve, hogy „egy választott vezető elleni támadás egyben a demokrácia eszméje elleni támadás is”.

„Minden erőfeszítést meg kell tenni azért, hogy az erőszak ne váljon normává. Őszintén reméljük, hogy Robert Fico hamarosan felépül, és szolidaritásunkat fejezzük ki Szlovákia népével” – teszi hozzá Zelenszkij.

Orbán Viktor magyar kormányfő pedig azt írta: "Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért".

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, meglőtték Robert Ficót a szlovák kormány handlovái kihelyezett ülése után, majd kórházba szállították a miniszterelnököt. A miniszterelnöki hivatal szerint a kormányfő életveszélyes állapotban van

(Kiemelt kép: MTI/AP/Petr David Josek)