„Köszönjük,
Publicisztika
Kedvenc szakpolitikusod – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Kedvenc szakpolitikusod – Selmeci János jegyzete

Szóval a Tisza Párt most kap tőlem egy pontot az orvosáért, és a kitűnően felismert lehetőségért, és annak különösen drukkolok, hogy ők megmutassák magukat, végül is nem ártana megtudnunk, hogy végül is kikre szavazott a választók harminc százaléka.

Bohócok Posványoson – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Bohócok Posványoson – Hardy Mihály jegyzete

Talán a hely szelleme, Bálványos okozza Németh Zsolt fejében ezt a nagy Trump-bálványozást. Még szerencse, hogy pár órával korábban ugyancsak ő, ünnepélyesen átadott egy szippantós kocsit is Posványoson. Úgy látom, szükség lesz rá…

Jönnek a hírek! – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Jönnek a hírek! – Szénási Sándor jegyzete

Mármost a nemtürk, nemorosz, és egyéb, ezektől elhatárolódó média felhívja arra a figyelmet, hogy Azerbajdzsánban a kormánykritikus aktivistákat 1. börtönben tartják, 2. meg is kínozzák őket, arról meg szó sem lehet, hogy az azeri nyilvánoságban bárki összevissza fecsegjen, ha mégis megteszi, lásd az első, és a második pontot.

1500 milliárd már a zsebben – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

1500 milliárd már a zsebben

Ez abból jött össze, hogy kurva vastagon fog a ceruza, amikor öntik a tengernyi betont, vagy éppen drágán adnak szolgáltatásokat olyan cégeken keresztül, amiket még állami megrendelésekkel is megtámogatnak. Nem akarok senkit elkeseríteni, de a helyzet az, hogy történjen bármi is, ezt a vagyont jogállami kereteket között már soha nem tudjuk visszaszerezni.

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete
Publicisztika

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete

Demeter Szilárd azon aggódik, hogy lesz-e 2222-ben (miért pont akkor?) még magyar kultúra. Ezt kell megvédeni a libsibolsi brüsszelista, migráns csürhétől vagy mi. Fogalmam sincs, mi lesz 2222-ben, és csak remélni tudom, ha lesz magyar nyelv és kultúra, amely talán olyan erős, hogy még D. Sz-t is túlélheti, akkor elhelyezik ezt a kiperelt pályázatot egy múzeumban, ahol bemutatják az orbáni rendszerben tenyésző szolgalelkűséget, pitiánerséget, politizáló nagyképűséget, a mindent a politikai haszonszerzés szolgálatába állító világot.

A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Két választás Magyarországon – Dési János jegyzete

10/06/2024 18:04

| Szerző: Dési János

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Lehet örülni, bizakodni és szomorkodni is, mindenre találunk okot. Tény, a diktatúra letéteményese, a Fidesz meggyengült, pozíciót vesztett, de megroggyanásáról egyelőre szó sincs.

2024. június 10. Esti gyors-részlet (2024.06.10. Dési János jegyzete)
04:03
00:00

Túl vagyunk rajta, a Nap továbbra is keleten kel és a Föld forog tovább. A hársfa édes illatot áraszt és az infláció sem állt meg.

Lehet örülni, bizakodni és szomorkodni is, mindenre találunk okot. Tény, a diktatúra letéteményese, a Fidesz meggyengült, pozíciót vesztett, de megroggyanásáról egyelőre szó sincs. Mondhatjuk azt, hihetetlen, hogy a magyar választók  negyvenegynéhány százaléka még mindig egy autokrácia fenntartásához adja a voksát, lepusztuló egészségügy, oktatás, infláció és a szabadrablás birodalmában. De mondhatjuk azt is, a féktelen háborús propaganda, az alávaló mocskolódás, a mindenhova betolakodó putyinista hang – “csak” ennyi honfitársunknál működik. A többiek – innen nézve a többség – immunis maradt rá.

Remek, hogy fontos budapesti kerületekben bebizonyosodott, hogy a kemény munka, a kerületért végzett valóban érdemi erőfeszítés meghozza az eredményét, mint a III., a VI., a VII., a VIII., a IX. vagy a XI. kerületben, Újbudán. Szintén jó fordulat, hogy a XII. kerületben megbukott a Fidesz, még ha szerette volna ott magát emberarcúra is maszkírozni. Repülhet a Turul. A XIII.-ban már papírforma ami történt, a XIV.-ben meg szépségtapaszt kapott a Momentum, egy polgármester képében. Amúgy nem lesz egyszerű visszakapaszkodnia a Momentumnak a porondra.

A Baranyi Krisztina ellen elinduló egykori polgármester, Gegesy Ferenc politikai pályájának a végén egy kínos és megérdemelt kudarccal vonulhat le a közéleti porondról. Még szerencse, hogy nagyobb bajt nem okozott. De egykori sikeres pályafutását mostantól egy csúnya árnyék takarja ki.

Az I. kerületben a Fideszt valószínűleg a kétfarkú indulása hozta be, míg a Pikó ellen induló szocialisták simán elhasaltak. Úgy kell nekik, megérdemlik. Miskolc és Eger az ellenzék széthúzása miatt veszett el például, szégyen.

Érd Csőzik Lászlóval és Budaörs, Wittinghoff Tamással, szintén megérdemelt győzelem.

Ami Budapesten történt - még ha valószínűleg már nem is változik az eredmény - erős elemzésre szorul. Nekem még egyet aludnom kell rá, hogy megértsem. És nehéz is látni, hogyan tovább, hiszen a közgyűlésben nem lesz egyszerű többséget kialakítani. Érdekes kérdés, hogy újra előkerülhet-e egy szövetség esetleg Vitézy Dáviddal? Valóban lenne-e értelme, hogy Karácsony Gergely főpolgármester-helyettesi pozíciót adjon neki? Mindenesetre érdekes kísérlet lenne, az biztos. Például a pénzügyek? Járj pénzért annál az Orbánnál, aki az utolsó napokon nyíltan támogatott?

Győrben a nagy hajós Borkai behozta az ellenzék polgármesterét  és ahhoz képest, hogy egy milyen népszerű felnőttfilmben szerepelt, egészen sok szavazót tudott megszerezni. És akkor a Győr körüli földek adásáról-vevéséről még szó sem esett.

Ami az európai választást illeti, a nagy szélsőjobbos előretörés úgy fest elmaradt, még ha valamicskét erősödtek is, az egyelőre egymással is marakodó szélsőségesek. A francia történések aggasztóak, ahogy a (kelet)német is, de talán sikerül kifogni a szelet vitorlájukból. Ausztria, ahol a nácizmusnak és a szélsőjobbnak meglehetősen erősek a hagyományai, ijesztő  - de nem menthetetlen.

És itt van a Tisza Párt, amely valóban a semmiből vált rövid idő alatt meghatározó politika szereplővé. A siker elismerésre méltó, de hogy valójában mire lesz elég, az csak most derül majd ki. Az kétségtelen, hogy ez a Tisza az állóvizet alaposan megmozgatta.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2024. június 10-i adásában hangzott el.