„Köszönjük,
Publicisztika
Jelentés szögesdrót országból – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Jelentés szögesdrót országból – Hardy Mihály jegyzete

A kiindulási pont mindenképpen az, hogy az Orbán-kormány gyakorlatilag felszámolta a menekültügyi ellátási rendszert, lehetetlenné tette, hogy normális (értsd: európai) eljárásban megállapítsák, hogy ki jogosult védelemre és ki a gazdasági bevándorló vagy egyéb kalandor, védelemre nem jogosult személy.

Lista – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Lista – Szénási Sándor jegyzete

Maradt még Deutsch "náci tempó” szövege. Tényleg joga van egy embernek másokat egy listázás miatt lefasisztázni, akinek a haverjai folyamatosan listáznak és bélyegeznek meg egész társadalmi csoportokat? Vagy azért, mert liberális, vagy annak kinevezett filozófusok, vagy pedofilként kezelt melegek, vagy az ún. Soros-hálózat "ördögien gonosz” figurái, köztük a TASZ nevesített munkatársai, vagy külföldi ügynöknek titulált civilek, vagy be nem hódolt kisegyházak, lázadni merészelő tanárok, a kormánylapban szégyenlistára került bírók, orvosok, ellenzéki művészek, vagy Kövér László szép szavaival "nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terroristák”: értsd újságírók.

Pokoli trófeák – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Pokoli trófeák – Rózsa Péter jegyzete

Éppen egy nappal az Európai Parlamenti képviselő választás előtt jelentette be az Akadémiai Dolgozók Fóruma, hogy mivel az egyetem a Lex CEU óta már nem vett fel újabb hallgatókat a magyar akkreditációs képzésre, és közben a Bécsbe költözött / űzött kampuszon felépült a teljes képzési rendszer, végleg befejezik az oktatási tevékenységet.

Két választás Magyarországon – Dési János jegyzete

10/06/2024 18:04

| Szerző: Dési János

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Lehet örülni, bizakodni és szomorkodni is, mindenre találunk okot. Tény, a diktatúra letéteményese, a Fidesz meggyengült, pozíciót vesztett, de megroggyanásáról egyelőre szó sincs.

2024. június 10. Esti gyors-részlet (2024.06.10. Dési János jegyzete)
04:03
00:00

Túl vagyunk rajta, a Nap továbbra is keleten kel és a Föld forog tovább. A hársfa édes illatot áraszt és az infláció sem állt meg.

Lehet örülni, bizakodni és szomorkodni is, mindenre találunk okot. Tény, a diktatúra letéteményese, a Fidesz meggyengült, pozíciót vesztett, de megroggyanásáról egyelőre szó sincs. Mondhatjuk azt, hihetetlen, hogy a magyar választók  negyvenegynéhány százaléka még mindig egy autokrácia fenntartásához adja a voksát, lepusztuló egészségügy, oktatás, infláció és a szabadrablás birodalmában. De mondhatjuk azt is, a féktelen háborús propaganda, az alávaló mocskolódás, a mindenhova betolakodó putyinista hang – “csak” ennyi honfitársunknál működik. A többiek – innen nézve a többség – immunis maradt rá.

Remek, hogy fontos budapesti kerületekben bebizonyosodott, hogy a kemény munka, a kerületért végzett valóban érdemi erőfeszítés meghozza az eredményét, mint a III., a VI., a VII., a VIII., a IX. vagy a XI. kerületben, Újbudán. Szintén jó fordulat, hogy a XII. kerületben megbukott a Fidesz, még ha szerette volna ott magát emberarcúra is maszkírozni. Repülhet a Turul. A XIII.-ban már papírforma ami történt, a XIV.-ben meg szépségtapaszt kapott a Momentum, egy polgármester képében. Amúgy nem lesz egyszerű visszakapaszkodnia a Momentumnak a porondra.

A Baranyi Krisztina ellen elinduló egykori polgármester, Gegesy Ferenc politikai pályájának a végén egy kínos és megérdemelt kudarccal vonulhat le a közéleti porondról. Még szerencse, hogy nagyobb bajt nem okozott. De egykori sikeres pályafutását mostantól egy csúnya árnyék takarja ki.

Az I. kerületben a Fideszt valószínűleg a kétfarkú indulása hozta be, míg a Pikó ellen induló szocialisták simán elhasaltak. Úgy kell nekik, megérdemlik. Miskolc és Eger az ellenzék széthúzása miatt veszett el például, szégyen.

Érd Csőzik Lászlóval és Budaörs, Wittinghoff Tamással, szintén megérdemelt győzelem.

Ami Budapesten történt - még ha valószínűleg már nem is változik az eredmény - erős elemzésre szorul. Nekem még egyet aludnom kell rá, hogy megértsem. És nehéz is látni, hogyan tovább, hiszen a közgyűlésben nem lesz egyszerű többséget kialakítani. Érdekes kérdés, hogy újra előkerülhet-e egy szövetség esetleg Vitézy Dáviddal? Valóban lenne-e értelme, hogy Karácsony Gergely főpolgármester-helyettesi pozíciót adjon neki? Mindenesetre érdekes kísérlet lenne, az biztos. Például a pénzügyek? Járj pénzért annál az Orbánnál, aki az utolsó napokon nyíltan támogatott?

Győrben a nagy hajós Borkai behozta az ellenzék polgármesterét  és ahhoz képest, hogy egy milyen népszerű felnőttfilmben szerepelt, egészen sok szavazót tudott megszerezni. És akkor a Győr körüli földek adásáról-vevéséről még szó sem esett.

Ami az európai választást illeti, a nagy szélsőjobbos előretörés úgy fest elmaradt, még ha valamicskét erősödtek is, az egyelőre egymással is marakodó szélsőségesek. A francia történések aggasztóak, ahogy a (kelet)német is, de talán sikerül kifogni a szelet vitorlájukból. Ausztria, ahol a nácizmusnak és a szélsőjobbnak meglehetősen erősek a hagyományai, ijesztő  - de nem menthetetlen.

És itt van a Tisza Párt, amely valóban a semmiből vált rövid idő alatt meghatározó politika szereplővé. A siker elismerésre méltó, de hogy valójában mire lesz elég, az csak most derül majd ki. Az kétségtelen, hogy ez a Tisza az állóvizet alaposan megmozgatta.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2024. június 10-i adásában hangzott el.