„Köszönjük,
A lényeg

Vitézy törvénysértésnél kérhet újraszámlálást

10/06/2024 07:35

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A törvény szerint Vitézy kifogást csak jogsértés miatt nyújthat be, és ezt bizonyítania is kell.

„Az érvénytelen szavazatok kirívóan nagy száma miatt arra számítok, hogy ma még eredményt hirdetni a főpolgármester-választáson nem lehet, szinte biztosan újraszámlálásra lesz szükség.” Ezt mondta Vitézy Dávid az önkormányzati választás lezárása előtt hajnali 2 órakor tartott sajtótájékoztatóján, miután a szavazatszámlálás vége felé Karácsony Gergely átvette a vezetést. 

Hajnali 4 óra után végül 100 százalékos feldolgozottságnál 324 szavazattal győzött Karácsony Gergely.

A választási eljárásról szóló törvény szerint Vitézy kifogást a választásra irányadó jogszabály, illetve a választás és a választási eljárás alapelveinek megsértése miatt nyújthat be konkrét választási iroda konkrét tevékenységével kapcsolatban, vagy konkrét szavazatszámláló bizottság konkrét tevékenysége és döntése ellen.

 
Vitézy Dávid,
Facebook
 

A választási bizottságnak a jogszabály szerint a benyújtott kifogást érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítania, ha az nem tartalmazza a jogszabálysértés megjelölését, a jogszabálysértés bizonyítékait.

Tehát ha Vitézy Dávid újraszámlálást akar, meg kell jelölnie, hol, melyik körzetben pontosan milyen törvénysértésről tud, és csatolnia kell az ehhez tartozó bizonyítékait is. (A Telex nyomán)