„Köszönjük,
A lényeg

Nagyon szoros versenyben Karácsony nyert, de újraszámolás jöhet

10/06/2024 01:45

| Szerző: Klubrádió

A főpolgármester-választáson leadott szavazatok 100 százalékának összesítése szerint Karácsony Gergely 47,53 százalékot ért el, Vitézy Dávid pedig 47,49-et. A kettejük eredménye közti különbség 324 szavazat.

A június 9-én, vasárnap a főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatok száz százalékának feldolgozása után Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester, a Párbeszéd Zöldek-DK-MSZP jelöltjének eredménye 47,53 százalék ((371 467 voks), Vitézy Dávid, az LMP – Zöldek indulójáé pedig (akinek a támogatására a Fidesz is buzdított) 47,49 százalék (371 143 voks). A különbség kettejük eredménye között tehát csupán 324 szavazat.

Harmadik Grundtner András, a Mi Hazánk indulója lett 4,98 százalékkal (38 943 voks). A fideszes Szentkirályi Alexandra majdnem az utolsó pillanatban, június 7-én, péntek reggel jelentette be visszalépését – Vitézy javára.

Vitézy Dávid a Telex tudósítása szerint azt közölte körülbelül 2 óra előtt 10 perccel tartott sajtótájékoztatóján: „Ma este el fog jutni a számlálás odáig, hogy legyen egy teljes feldolgozottság, de az érvénytelen szavazatok kirívóan nagy száma miatt arra számítok, hogy ma még eredményt hirdetni a főpolgármester-választáson nem lehet, szinte biztosan újraszámlálásra lesz szükség”.

Karácsony Gergely főpolgármester hajnali negyed 4-kor kezdte a beszédét. Azt mondta, „Ez egy olyan éjszaka, ami soha nem érhet véget”, majd hozzátette: úgy tűnik, hogy Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság. „Tudom, hogy lesz egy kis huzavona, de hiszem azt, hogy Budapest megmarad egy szabad és szolidáris városnak.”

Szerinte ez a választás egyszerre mutatja azt, hogy az emberek nem akarnak már Orbánisztánban élni, de egy új korszak kezdődik a kormánnyal kritikus politikai oldalon is. Ez azt jelenti, hogy még több együttműködésre, összefogásra, reményre, vízióra kell találniuk ahhoz, hogy a fővárost zöldebbé és szolidárisabbá tegyék.