„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Karácsony: Vitézy mögött összeállt egy NER-koalíció

7/06/2024 23:41

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Karácsony Gergely úgy véli, Vitézy Dávid mögött összeállt egy olyan NER-koalíció, amelynek vannak ellenzékinek látszó tagjai is, de a pénzügyi háttere ugyanúgy a NER-ből érkezik, hiszen "pontosan tudjuk", hogy Ungár Péter LMP-társelnök "NER-milliárdosként" finanszírozta a kampányát.

2024. június 07. Megbeszéljük - részlet 24.06.07. Karácsony Gergely
09:00
00:00

Szentkirályi Alexandra visszalépésével történt valami, amire Karácsony Gergely régóta számított, de a helyzet mégiscsak új, ott áll szemben Vitézy Dáviddal, aki lehet, hogy megkapja a Fidesz-szavazók támogatását – vezette fel műsorvezetőnk a beszélgetést a főpolgármesterrel a Megbeszéljük adásában.

Aki azzal kezdte: nincsenek győzelmi kétségei, mert lehet, hogy a Fidesz-szavazók sokan vannak, „de nem elegen, hogy egy klasszikust idézzek”. Ugyanis Budapest 2019-ben és 2022-ben is – pedig az a választás nem alakult az ellenzék számára a legfényesebben – megmutatta, hogy nem kér a Fidesz politikájából. A Fidesz ugyan kitalálta ezt a nagy trükköt, hogy felépítenek egy, az ellenzéki szavazók egy része számára is szimpatikus jelöltet, majd felsorakoztatják mögé a teljes propagandagépezet, Rogán Antal és Kubatov Gábor is azon dolgozik, hogy Vitézyre szavazzanak minél többen, de a budapestieket nem lehet átvágni. Valójában letisztult a képlet, a Fidesznek nem két jelöltje van, hanem már csak egy, lehet látni, hogy fonódik össze az a gazdasági, politikai, üzleti elit, amely meg akarja kaparintani magának ezt a várost, de ez nem fog sikerülni. Szerinte nemcsak a főpolgármester-választáson, hanem a közgyűlésin is megszerzik a többséget, hogy Budapestet továbbra is Magyarország európai arcaként, szabad és szolidáris városként építsék tovább.

Azt mondta, hogy Magyar Péter és Vitézy Dávid között van egy fontos különbség, mégpedig az, hogy Magyar Péter szakított a múltjával. Kezet nyújtott neki? – kérdezte műsorvezetőnk. Karácsony Gergely jelezte, csak az igazat mondta, az országnak jót tesz, ha valaki, aki korábban hitt Orbán Viktornak, úgy érzi, hogy eljött egy másik időszak és elkezd szembemenni a rendszerrel. Többször megkérdezte Vitézyt, mondja el, mikor érezte azt, hogy eltávolodik a rendszertől, mire ő csak a sérelmeit sorolta, így a főpolgármester szerint, ha nem rúgják ki a kormányból, azóta is államtitkár lenne. Arról is megkérdezte, hogy el tudja-e képzelni a város vezetését a Fidesz-frakcióval együtt, de ezt sem tartotta kizártnak. „Most már talán mond valami hasonlót, de az elég abszurd, hogy valaki megkapja Orbán Viktor teljes propagandagépezetét, majd azt mondja, hogy nem fog a Fidesszel együtt dolgozni, hát az ég szerelmére! A budapesti szavazókat többre kellene tartani” – fogalmazott.

Karácsony Gergely úgy véli, Vitézy mögött összeállt egy olyan NER-koalíció, amelynek vannak ellenzékinek látszó elemei is, de a pénzügyi háttere ugyanúgy a NER-ből érkezik, hiszen „pontosan tudjuk”, hogy Ungár Péter LMP-társelnök valójában „NER-milliárdosként” finanszírozta a kampányát.

 
Karácsony Gergely és Vitézy Dávid vitája, 2024.05.31., kép: Facebook
 
 

Beszélt arról is, hogy a kollégáinál minden választási kampányban házkutatás volt, most nagyon nehezen szereztek forrásokat, ráadásul ott az ÁSZ-bírság is a pártoknál. Vitézy ötször annyit költött a Facebookon és szerinte tizenötször annyit fordított plakátokra, mint ő. Viszont, mint mondta, mögötte ott van öt év küzdelme, és a teljesítmény igenis számít, úgy véli, a város jobb hely, mint öt éve volt, az összes probléma ellenére.

A budapestiek egy kicsit félre voltak vezetve, mert duruzsoltak a fülükbe arról, hogy esetleg ki lehetne szabadítani a várospolitikát a hatalmi kérdések közül, de nagyon csúnyán csalatkoztak azok, akik hinni akartak ebben a dologban. Hozzátette, ő örülne a legjobban, ha egy főpolgármesternek csak a várospolitikával kellene foglalkoznia, nem kellene mindenért megküzdenie, megállítani abszurd és káros beruházásokat, csak arról beszélni, hogy mi az, ami megépül és a budapestiek életminőségét szolgálja. De az elmúlt harminc év leginkább Budapest-ellenes kormányával álltak szemben, amely 300 milliárdot vett ki a főváros zsebéből. És aki a kormányból jött, az nem a helyben lakókat képviselné szerinte a hatalommal szemben, hanem fordítva, a hatalmat az itt lakókkal szemben, ezt pedig nem akarják megengedni – közölte a városvezető.

Vitézy Dávid Szentkirályi Alexandra visszalépése után azt ígérte: ha nyer, nem köt koalíciót sem a Fidesszel, sem a DK-val. "Gyurcsány emberei mennek, de Orbán emberei sem jöhetnek a helyükre. A Városháza nem lesz sem a Fidesz, sem a DK zsákmánya" – fogalmazott.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva.

Megbeszéljük.../interjú Karácsony Gergellyel
2024.06.07., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György