„Köszönjük,
Reggeli gyors/Reggeli személy

Gyurcsány Ferencnek le kellene mondania!

10/06/2024 15:20

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Így vélekedett a Klubrádióban Lengyel László politológus. "Ha továbbra is ott terpeszkedik a pártja fölött, sőt az egész baloldal fölött, ebből már csak a szakadék van, nincs más."

2024. június 10. Reggeli gyors/Reggeli személy (2024. június 10., hétfő 09:00): Lengyel László
48:55
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

Gyurcsány Ferencnek le kellene mondania, mert egyértelműen az ő hibája, hogy az eddigi ellenzék gyakorlatilag összeomlott – így vélekedett a Klubrádióban Lengyel László. A közgazdász, politológus szerint a Tisza Párt viszont hihetetlen eredményt produkált.

Ez az összefogás, amelynek a szocialistáknak és a DK-nak külön-külön el kellett volna érniük egy ilyen sikert, tíz százalék alá esni, és még Budapesten se betölteni a vezető helyet, ez egy nagyon-nagyon gyászos eredmény, vélte Lengyel. Csalódásról beszélt Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, Kunhalmi Ágnes, a DK–MSZP–Párbeszéd hármasa, mikor éjjel kettőkor állt ki a közös sajtótájékoztatójukon az EP- és önkormányzati választások után. Alig harmadannyi szavazatot szereztek, mint a Tisza Párt.

"Lényegében ellenzékváltás következett be. Le kellett volna vonni a következtetést. Én amikor megláttam késő éjjel, hogy hárman is fölállnak az emelvényre, és elsőként Gyurcsány Ferenc szól, azt hittem, hogy ráébred, hogy itt egyetlen mondatot kellett volna mondania, hogy lemondok. Mert hogy egyértelműen az ő bűne, hibája az, hogy idáig jutott az ellenzék. Ez egy nagyon szomorú dolog a jövőre nézve, mert ha továbbra is ott terpeszkedik a pártja fölött, sőt az egész baloldal fölött, ebből már csak a szakadék van, nincs más." Ehelyett Gyurcsány arról beszélt, hogy a „magyar politika szociáldemokrata, baloldali centruma mostantól kezdve” a hármas szövetségnek a kezében van.

"A gyászbeszédben, amit előadtak, egyikük se, tehát se Gyurcsány, se Dobrev Klára, de Kunhalmi Ágnes se mondta azt, hogy ez egy bukás, pedig ez egy bukás - folytatta Lengyel. Szerinte két fogódzót találtak. "Az egyik fogódzó az, hogy mi vagyunk az egyedüli baloldal. Ez nem volt egy nagy mondás, mert ha ide vittétek a baloldalt, akkor ez nagyon szomorú. A baloldal választói azért jutottak ide, mert ez a párt így képviseli őket."

 
Gyurcsány Ferenc
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

A másik fogódzójuk az volt, hogy de hiszen nekünk polgármestereink vannak, akik győztek. Az önkormányzati választásokon  Gyurcsány szerint több polgármesterük, sokkal több képviselőjük lesz, ilyen Nagykanizsa, Pápa, Szolnok, és Budapesten is megőrizték mandátumaikat. "Ez igaz - folytatta Lengyel, csak meg kell mondanom, hogy ezek a polgármesterek nem Gyurcsány Ferenc és nem Dobrev Klára miatt győztek, hanem maguktól győztek. Tehát László Imre mondjuk szerintem többet szenved Gyurcsány Ferenctől, mint amennyi előnyt élvez, ha mondjuk egy DK-st mondok. És a szocialisták, hogy mit köszönhetnek, most magam előtt látom Tóth Józsefet, hogy mit köszönhet Kunhalmi Ágnesnek és a pártközpontnak, hát akkor azt kell mondanom, hogy ez képtelenség. De Örsi Gergely vagy Csőzik László, aki Érden akkorát nyert, mint egy ház. Őket nem a pártközpont mozgatja. Nem, ők valóságosan dolgoztak, és  minél előbb közölniük kéne Gyurcsányékkal, hogy veletek nem folytatjuk. Merthogy a polgármesterek lehetőségeit radikálisan csökkenti a következő választásokon, hogy mondjuk Dobrev Klára a miniszterelnök-jelölt, mert elvileg ez az összefogásnak most a jövője. Ezek az önkormányzatok képesek lennének magukból kitermelni egy baloldali pártalakulatot, ami azt mondja, hogy köszönjük, a vezetők fejezzék be" – fogalmazott Lengyel László.

A Tisza párt és Magyar Péter éppen arra mutatott példát, hogy képes egy olyan szereplőt fölállítani, aki semmi rendkívülit nem mondott, csak egyszerűen képes volt 200 helyre elmenni, és nagyjából azt mondani, amit a tömegek vártak. Most ehhez képest ilyet a baloldaliak nem tudtak fölállítani a színpadra, de ez nem reménytelen, itt a pálya. Tessék megpróbálni! Tulajdonképpen Magyar Péter ezt is mondja. Én is úgy kezdtem: először fölmentem a színpadra és elkezdtem beszélni. Először csak ennyien voltak, aztán egyre többen, és aztán kiderült, hogy itt is, és még Felcsúton is vannak."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy/interjú Lengyel Lászlóval
2024.június 10., hétfő 9:00 
Riporter: Szénási Sándor