„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Lengyel László: 2024 a lehetőségek éve

13/01/2024 18:04

| Szerző: Klubrádió

A világ még mindig a háborúval találja magát szembe, de a hatalmi átrendeződés nemzetközileg jó irányba tart. Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök szégyenletesen reagál az ukrán helyzetre és rossz döntésekkel felel a gazdasági válságra a politológus és közgazdász Lengyel László szerint. Továbbra sincs alternatíva a porondon, de legalább az önkormányzatok között szövetség kellene szerinte. A politológus Szénási Sándor műsorvezetővel vette végig, mit várhatunk a 2024-es évtől.

"Optimista vagyok, a 2024-es év a lehetőségek éve. Most Amerika is egy Európát támogató, Ukrajnát támogató Amerika - mondta Lengyel László az évre előretekintő Reggeli személyben. - Kevesebb eszköze van, de támogató."

Európáról szerinte mindenki fenyegető dolgokat mond, de ő nem tart attól, hogy mindjárt jön a szélsőjobboldal. "Alapjában véve összekovácsolódott az európai fővonalban a három úgynevezett nagy pártnak a szövetsége, ezt most kötik újra éppen, mondta. – Az Európai Néppárt a legnagyobb párt lesz a választások után is, senki sem kételkedik ebben. A szocialisták, akik veszteni fognak ugyan a választóikból és ennek következtében a helyeik számából is, még mindig nagyon nagy párt marad, és ott vannak a liberálisok, akik valószínűleg körülbelül ugyanott fognak állni, ahol ma állnak. Ez a három párt egységesen uralja a parlamentet". Ha még ehhez a zöldeket is hozzávesszük, akik szintén támogatják ezt a koalíciót, akkor "nincs az a szélsőjobboldal, amelyik hogyha sokkal nagyobb számban is nyer, az ezekkel a pártokkal, ezzel a koalícióval szembe tudna lépni".

Ha a bizottságban Ursula von der Leyen elindul, akkor nagy valószínűség szerint ő lesz az elnök, és innentől kezdve Európát többé-kevésbé egy főáramú, mérsékelt nagykoalíció fogja uralni az elkövetkező években – véli Lengyel. Szerinte ez akkor is döntő jelentőségű tény, hogyha Amerika átáll a másik oldalra. Ebben nagy jelentősége van, hogy Lengyelországban ugyanebben a fővonalban lévő pártszövetség győzött, és Donald Tuskkal a lengyelek lényegében egy német-francia-lengyel hármas szövetségbe beléphetnek, megkockáztatja, hogy egy ilyen tengely fogja vezetni Európát. 

"Akármi történik most Ukrajnában, nem tud olyan rossz történni, hogy az Európai Unió ne terjeszkedne Ukrajna felé  – tette hozzá Lengyel. - Ami nem azt jelenti, hogy fölveszik Ukrajnát az Európai Unióba, de azt igen, hogy lényegében ugyanabba a státuszba kerül, mint amibe mi kerültünk '93-94 után, tehát előfelvételiben van, és elkezd felé teljes gőzzel terjeszkedni a német tőke. Ma a németek egyébként a legnagyobb támogatói katonailag, fegyverrel ők a legnagyobb támogatók. A lengyelek jönnek utánuk. Ha létrejön egy ilyen kelet-európai növekedés, a Balkán felé egyébként ugyanez a növekedés áll, a balkáni országokat is ebbe az előszobába engedik szintén a németek kezdeményezésére. Akkor itt hirtelen egy 70-80-100 milliós piac lép be. Egy újjáépítés egyik oldalról szörnyen hangzik, másik oldalról óriási lehetőség. "

Ez egy hatalmas felemelő erő Európának, ha bizonyítani tudja, hogy Ukrajna segítésében, újraépítésében részt vesz – mondta a politológus, ugyanakkor hangsúlyozta: "Magyarország ebből látványosan kimaradt. Azt, hogy nem szolidáris soha nem fogják nekünk elfelejteni. Ez olyan, amit nem engedhetsz meg magadnak, hogy a szomszédodnak ég a háza, nem mész eloltani, majd utána amikor leégett a háza nem mész segíteni. Ez egy olyan gyalázatos tett, amiért súlyos felelősséggel tartozik Orbán Viktor."

Lengyel László a Klubrádió stúdiójában
 
Lengyel László a Klubrádió stúdiójában
Fotó: Selmeci János / Klubrádió
 

A megtépázott magyar gazdaság

"Több dolog van, ami megtépázta a magyar gazdaságot, első természetesen a covid, de az mindegyiket. Hogy a magyar áldozatok száma eltúlzott, vagy nem, ez egy vitakérdés. Nagyon sokan azt gondolják, hogy jobb kormánypolitikával ezt meg lehetett volna előzni. A háború természetes, hogy inflációval járt, de nem olyan mértékben, mint ami Magyarországot sújtotta. Az Európai Unió pedig elkezdett bekeményíteni az úgynevezett jogállamisági mechanizmus érvényesítésében, és Magyarország ebben a pillanatban 31 milliárd euróra veti sóvár szemét, hogy megkapja-e, arról erős kételyek vannak. Most éppen kiszámoltuk ma reggel, ami befutott, és amit a kormány média ünnepelni szokott, az körülbelül olyan 500 milliárd forint, ami nem pénz igazából. Bár ott vannak még az utófinanszírozású uniós pénzek, tehát ennél azért több van, körülbelül ezer milliárd forinttal több.

Pillanatnyilag Lengyel szerint három nagy baja van a kormányzatnak, gazdasági értelemben. Az egyik nagy baja az az, hogy egy megélhetési válságot előidézett, és most mondhatja a kormány, hogy nem olyan rémisztő ez az infláció, de az emberek a saját bőrükön érzik, hogy itt inflációs gazdaságban élnek. "A felmérések azt mutatják, hogy tudják, hogy erről a kormány tehet. Tudják, hogy amikor bemennek a boltba, az árak emelkedéséről Orbán Viktor és a kormány tehet. Egy null. Az a szerencséjük, hogy nincsenek választások, hogy ezt el kellene magyarázniuk." A másik baja az szerinte, hogy az önkormányzatokat a sorsukra hagyták, az intézményekkel és mindennel együtt. Ott maradtak a városok és a saját városaik is olyan költségvetési megszorításban, amit nem bírhatnak ki. A harmadik baja a kormányzatnak, hogy "olyan fejlesztéseket csináltak, amelyek nem hoznak jövedelmet. Tehát ott áll egy város, mondjuk, és ott van a stadionja, ott van az uszodája, ott van a kézilabdacsarnoka, ott van az újjáépített főtere, és nincs adóbevétel, és nincs miből fenntartani mindazt. Mit csinál Debrecen a 33 ezres stadionjával? Mi a Jóistent tudnak ezek csinálni azokkal az intézményekkel, amelyeket Orbán Viktor kénye-kedve szerint fölépített? Mit csinál az ingatlan buborékaival? Hiszen itt a legnagyobb ingatlanpanamista ugye Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Orbán Viktor, ezek fölépítettek egy olyan ingatlanhálót, ami eladhatatlan. Egy teljes csőd. Most mit csinálsz vele? Most haza kell mennie a polgármestereknek, akiknek a miniszterelnök azt mondja, hogy nincs pénz. Kampányolj! Jó, kampányolok, de mit mondjak?"

"A központi kormányzat elvesztette lényegében a kormányzási képességét – folytatta a politológus. – Mert van bajom elég Lázár Jánossal, de amíg Lázár volt a miniszterelnök-helyettes, kormányzás folyt. Amíg a Pintér nem egészségüggyel és oktatással foglalkozik, hanem a belüggyel, addig az a kormányzás egy működő területe. Most nincs kormányzás. Napról-napra próbálják tűzoltással megoldani a dolgokat. Hol bezárják az egyik kórházi részleget, hol kirúgnak egy csomó igazgatót, hol a pedagógusokkal itt szórakoznak, de tulajdonképpen mindenkivel, minden társadalmi réteggel szórakoznak. Fogalmuk sincs, hogy mit csináljanak."

És akkor az utolsó, amit ehhez Lengyel hozzátett, hogy "elhitették magukkal, hogy egy nagy iparosítási hullámban Münchausen báró kihúzza magát a mocsárból. És a kínai akkumulátorgyárakkal megpróbálnak egy iparosítási hullámot csinálni egy olyan országban, ahol nincs energia, nincsen munkaerő, nincsen környezet, nincs semmi. És a tetejébe még azt sem tudják, hogy az a fejlesztés, amit csinálnak, ez öt év múlva élő lesz-e, tehát hogy tényleg olyan villanyautókon fognak-e menni. Ebben az iparosításban a hozzáadott értéke Magyarországnak nulla, ellenben kínaiak fognak dolgozni Debrecenben, és nem lesz víz. Na most az Isten szerelmére, ebbe fogtunk bele!" Szerinte a Fidesz-elit megroppant, nem hisz abban, hogy magabiztosan vezénylik ezt a dolgot. Szerinte egyre idegesebben össze-vissza rángatják a saját tárcájukat is, nem tudják, hogy merre menjenek. Én két nagy meghasonlást látok, az egyik, hogy van egy nyugatbarát Fidesz-szárny, akik nem mernek megszólalni, ez egyébként egy tragédia, de nekik ki kel menni Brüsszelbe, és ott a többi miniszterrel találkozva el kell mondaniuk, hogy Magyarország miért őrült meg, és ezt nem könnyű előadni. Kettő, a polgármesterek pontosan tudják, hogy őket "vágóhídra küldték".

Lengyel nem a parlamenti pártok politikusait, vagy azoknak nagy többségét tekinti olyannak, hogy rájuk számítva lehet építkezni, szerinte az önkormányzatokkal lehetne valamit kezdeni. "Ott működőképes polgármesterek, közgyűlési képviselők és működőképes apparátusok alakultak ki. És Magyarországnak egy tragédiája, és valóban egy tragédiája, hogy 2019 után meg lehetett volna teremteni az önkormányzatok között egy szövetséget, föl lehetett volna építeni a polgármesterekből, van sok szocialista, de van DK-s, momentumos alig, de van azért jobbikos. Ezek polgármesterként nagyrészt jól működnek. Ezeket az embereket most többségükben újra fogják választani, és újak is fognak bejönni. Négy évig, öt évig kormányozniuk kell százezres nagyságrendű helyeket. Megmutatták, hogy tudják. Elvállalják, hogy kormányozzák, de azt nem vállalják el, amit elvállaltak Varsó, Gdansk, stb. polgármesterei, hogy mi vagyunk az ellenzéki mozgalomnak az igazi bázisa, és belőlünk épül az ellenzék. Ezek nem hívják föl egymást, nincs közöttük egy folyamatos szövetség, nincs közöttük egy együttműködés, munkamegosztás, és akkor természetesen egy olyan embert választanának miniszterjelöltnek vagy miniszterelnök-jelöltnek egy árnyékkormányba, akiről bebizonyosodott, hogy tíz éve vezet egy nagyvárost, és tudja, hogy az miről szól.

Ha körülnéz a budapesti polgármesterek nagy része, a kerületiek megállták a helyüket. "Egy Tüttő Kata vagy egy Kiss Ambrus, működnek a fővárosban. Egy Botka Lászlót nem kell bemutatni. Ezek létező emberek, és valóságos teljesítményük van. Sőt, megkérdezem, hogy hol van ilyen teljesítménye a másik oldalnak, néhány polgármestert tudok csak így mondani. Na most ez az, amit kell produkálni. Nehéz helyzetben, válságban és a kifosztás kellős közepén is fenntartották az önkormányzatokat. A pártok vezetői pedig sajnos igen sok tekintetben megélhetési politikusok, akik még mindig nem végzik el azt a munkát, amit el kéne végezni. De újra mondom, ha önkormányzati választásokon itt győzelem születik, föl lehet építeni erre az alapra egy olyan ellenzéki erőt, ami tárgyalóképes és alternatív. Ezeknek az embereknek akkor lehetne Európában hitele, fel lehetne őket mutatni."

A teljes beszélgetést megnézhetik a cikk tetején elhelyezett videóra kattintva, ha inkább csak hallgatnák, akkor pedig kattintsanak az alábbi lejátszóra.

2024. január 11. Reggeli gyors/Reggeli személy (2024. január 11., csütörtök 09:00): Lengyel László
50:43
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

Reggeli gyors/Reggeli személy/interjú Lengyel Lászlóval
2024.01.11., 9:00 csütörtök 
Riporter: Szénási Sándor