„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Kéri: A magyar politikát már nem lehet komolyan venni

5/09/2023 07:27

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kormányzat viselkedését elemezve Kéri László politológus arra jutott, hogy lényegében bohózattá vált a magyar közélet hivatalos politikai része.

2023. szeptember 04. Reggeli gyors/Reggeli személy (2023. szeptember 04., hétfő 09:00)
52:08
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

"Ahol a miniszterelnök a pozitív nullát gazdasági teljesítménynek tartja, ott a magyar közélet hivatalos politikai része eljutott abba a fázisba, ahol egy pillanatra sem lehet komolyan venni" – mondta hétfő reggel a Reggeli gyors vendége Kéri László szociológus, politológus.

Hozzátette, az is érthetetlen számára, hogy egy szuverenitására oly büszke nép külügyminisztere, mint Szijjártó Péter nem küldi vissza a Barátság érdemrendet "Lavrov haverjának", amikor olyan orosz tankönyvet adhatnak ki, amelyben az áll, hogy egykori fasiszta alakulatok harcosai álltak '56 mögött. "Én azt hittem, hogy egy ilyen botrányos orosz tankönyv után azonnal visszaadja a Barátság érdemrendet. Lehet, hogy büszkén viseli azóta is" – jegyezte meg gúnyosan.

A bohózatot tovább fokozza Kéri szerint az a társaság, akiket az atlétikai világbajnokság, illetve az augusztus 20-ai ünnep alkalmával látott vendégül Orbán. "Részben súlyosan bukott európai politikusok – közülük Gruevszkit hiányoltam, de ő itt van védelem alatt – részben új szövetségesek jöttek, azzal a szemérmetlen dumával, hogy náluk sok a gáz, ami igaz, csak azt a gázt már régen lenyúlták azok, akiknek ehhez valóban van némi közük."

"Egyszerűen nincs képem azt mondani, hogy ez elemzőként már elemezhetetlen" – összegezte Kéri. A műsor további részében mégis kísérletet tett erre. Összességében úgy látja, hogy meg kell tanulnunk az Orbán-rendszeren kívül élni annak dacára is, hogy lényegében az ország működését a Fidesz határozza meg.

"A magánéletben és a horizontális viszonyokban sokkal nagyobb a szabadságunk, mint amennyit hajlandóak vagyunk kihasználni felhasználni" – mondta tanácsként.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeligyors/Reggeli személy
2023.09.04., hétfő 9:00
Riporter: Szénási Sándor