„Támogassa
A lényeg

Az orosz tankönyv szerint tényleg egykori fasiszta alakulatok harcosai álltak '56 mögött

2/09/2023 11:17

| Szerző: Klubrádió

A Telex megszerezte az oroszországi tizenegyedikes diákoknak most kiosztott történelemtankönyvet, amely alapján igazolható, hogy az 1956-os magyar forradalomról szóló részt pontosan idézték a sajtóban eddig megjelent cikkek.

A budapesti orosz nagykövetség ugyan korábban azt írta, az általuk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi fasisztának az 1956-os forradalmat, a portál bemutatta a tankönyv a végleges szövegét. Megszerezték Oroszországból a történelemkönyv érvényes, kinyomtatott verzióját, amit szeptember elsején kiosztottak az ottani tizenegyedikes diákoknak az állami iskolákban. És abban tényleg az olvasható, hogy az 1956-os forradalomban „az egykori fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak harcosai” vettek részt nyugati titkosszolgálati segítséggel.

Vagyis bár a budapesti orosz nagykövetség tagadta, az 1956-os magyar forradalomról mégis pontosan az áll az új orosz történelemtankönyvben, ami a G7 korábbi cikkében, majd annak nyomán a magyar sajtóban széles körben megjelent. A nagykövetség akkor azzal utasította el a tankönyvvel kapcsolatos kifogásokat, hogy tíz különböző verzió készült a könyvből, és nem tudni, hogy a megjelent szöveg vajon a végleges verzióból való-e. Mint a Telexen írják, a G7 cikkében látható tankönyvön szerepelt egy  „szakvélemény” feliratú vízjel is, így akkor még akár valósnak is tűnhetett az orosz nagykövetség kritikája. De a végleges változat ezt cáfolja.

Ugyanis a tankönyvben a Magyarországot érintő rész így szól:

„A felkelő radikálisok – akik között nem kevesen korábban az akkor még fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak harcosai voltak – a felkelés során nem csak a szovjet emlékművek és jelképek elleni vandalizmussal ’vétették észre magukat’, hanem számtalan gyilkossággal, amelyeket a Magyar Dolgozók Pártja képviselői, a rendfenntartó erők tagjai és családtagjaik ellen követtek el. Az embertelen leszámolás áldozatai között még sorozott katonák is voltak, akik [a büntetés-végrehajtási és katonai] objektumokat védték.”

A lengyelországi tüntetések nyomán induló magyarországi megmozdulásokról a tankönyv ezt írja:

„A tüntetők a magyar vezetést a szovjetbarát irányzatért kritizálták, követelve Magyarország kilépését a Varsói Szerződésből. Teljes megalapozottsággal feltételezve, hogy a magyarországi krízis katalizátorai a belső ellenzéket támogató nyugati titkosszolgálatok voltak, a Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, segítve a magyar hatóságoknak elnyomni az akciót.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem kérette be az orosz nagykövetet a fasisztázás miatt. Az általunk megkérdezett szakértők, Sz. Bíró Zoltán történész és Balázs Péter volt külügyminiszter szerint is szükség lett volna legalább ennyire.